Column: Direct foute boel met de varkensprijs
Het was te verwachten dat de varkensprijs direct in het nieuwe jaar een forse tik zou krijgen, maar er was altijd hoop dat het mee ging vallen. Niet dus. Vion en Van Rooi min 7 centen, Westfort en Compaxo min 6 centen. En met de verlaging erbij van de week net voor de kerst komen we op een daling 10 centen uit. Dat is precies wat Duitsland woensdag ook deed: min 10 centen.
Min 10 centen en daarna onveranderd; misschien is dit wel een verstandige afspraak
Het aanbod aan varkens is te ruim en dat is natuurlijk heel normaal voor de eerste weken van januari. Vaak lost dit zich vanzelf weer op in de laatste weken van januari of in de eerste weken van februari. Er zal komende week nog wel wat worden geschoven met varkens, maar de week erop gaan we snel weer over naar normaal. Wat het met de prijs gaat doen, is afwachten wat Duitsland gaat doen. Daar lijken afspraken gemaakt te zijn, afgelopen week min 10 centen en dan de komende weken onveranderd. Misschien is dit laatste wel een verstandige afspraak. De vleesmarkt weet waar ze aan toe is. Die kan nu gewoon varkensvlees inkopen zonder dat ze het ‘risico’ lopen dat het vlees een week later goedkoper is.
Eigenlijk lopen de eerste twee weken van dit jaar zoals bijna elk jaar. Varkens te veel, druk op de prijs en uiteraard een matige afzet van varkensvlees. Maar het verschil is dat in 2024 wekelijks de varkensprijs daalde en deze zou nu stabiel moeten blijven door de afspraken in Duitsland. We zullen het zien.
Voor de rest van Europa zijn de noteringen zeer wisselend. Denemarken kan zijn prijs op onveranderd houden. België loopt in de pas van Nederland en Duitsland en doet deze week min 7 centen. Frankrijk weet zijn notering op onveranderd te houden, maar Spanje moet 1 cent terug. Italië: daar daalt de prijs met 3 centen na een verlaging van 4 centen vorige week. De Boerenvarkensprijs laat de notering met 7 centen dalen en komt uit op 2,07 euro. We hopen dat dit de eerste en laatste mutatie is van januari 2025.
Biggenprijs fors onderuit in Duitsland
De biggenprijs gaat een pas op de plaats maken. Spanje houdt zijn notering op onveranderd en dat zal mede veroorzaakt zijn door de forse verlaging van de biggenprijs in Duitsland met 5 euro. Deze verlaging is enerzijds veroorzaakt door de prijsverlaging van de vleesvarkens, maar anderzijds zal de uitbraak van MKZ in de nabijheid van Berlijn zeker een rol hebben gespeeld. Hier kom ik zo op terug. Voor Nederland zal de biggenprijs nu even een pas op zijn laats gaan maken en de Boerenbiggenprijs blijft staan op 61 euro.
Het gevaar van mond- en klauwzeer: gebruik je verstand
Vrijdag 10 januari komt het bericht dat er drie waterbuffels besmet zijn met MKZ in de deelstaat Brandenburg grenzend aan Berlijn. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, ware het niet dat de waterbuffels het waarschijnlijk al drie weken hebben en er ook al drie weken ziek van waren. Dat maakt dat de kans op ziekteoverdracht al een stuk groter.
Nederland importeert nogal wat kalveren voor de mesterij, zo ook uit Brandenburg. In de maand december 6100 stuks die verspreidt in Nederland op 125 bedrijven staan. Complimenten voor de kalversector om direct een stand-still voor Nederland af te kondigen, die ook is overgenomen door de minister.
Hoe is de situatie nu in Duitsland? Er wordt natuurlijk van alles onderzocht en ook naburige bedrijven zijn ontruimd. Inmiddels is in ieder geval al één varkensbedrijf met 170 varkens ontruimd. De komende dagen zullen natuurlijk alle contacten worden onderzocht en indien nodig maatregelen worden genomen. Tot zover lijkt het rustig te zijn.
In Nederland, iedereen weet nog de uitbraak van 2001, waren we destijds gewoon te laat en onvoorzichtig. Laten we dit als wijze les gebruiken en nu alles in het werk stellen dat het niet in Nederland komt en als het er al is, het bij een enkel geval blijft. Dus even geen rundvee en varkens uit Duitsland halen. Ook al mag het, niet doen. Gebruik je verstand.