MKZ: veemarkten Leeuwarden en Purmerend deze week dicht, varkenshandel gaat door
‘Deze beslissing was niet makkelijk, maar wij geloven dat het de juiste stap is om verdere verspreiding van MKZ te voorkomen en de gezondheid van onze dieren te waarborgen’, schrijft het bestuur van Stichting Veehandelscentrum Noord Nederland, exploitant van de veemarkt in Leeuwarden, in een persbericht.
Ed Buis van de Stichting Veemarkt Purmerend sluit zich daarbij aan. „Ik wil niet het risico lopen dat straks MKZ in Nederland zijn intrede doet, en onze markt gewoon open was. Uit voorzorg blijven we daarom gesloten.” De maatregel geldt voor nuchtere kalveren, slachtkoeien en schapen.
Ontwikkeling MKZ
Of de markten volgende week weer opengaan, is afhankelijk van hoe de situatie rond MKZ zich de komende week gaat ontwikkelen. De beslissing om te sluiten en betrokkenen te informeren, licht bij de markten zelf.
Of de schapenmarkt in Bunnik donderdag zijn deuren opent, is nog niet bekend. Exploitant Kassing de Raaphof beslist dat woensdag.
Geen dieren verzamelen
Vee&Logistiek Nederland heeft haar leden dringend geadviseerd om tot zondag 19 januari geen dieren te verzamelen die gevoelig zijn voor MKZ. Het gaat dan om de diercategorieën runderen, varkens, schapen en geiten. Ook wordt aangeraden om het transport van slachtdieren zoveel mogelijk één op één uit te voeren.
Verder adviseert de brancheorganisatie veetransporteurs, handelaren, importeurs en exporteurs, veetransporteurs en verzamelcentrumhouders om voertuigen goed te reinigen en te ontsmetten, het bezoek aan veehouderijen te beperken en diertransport uit te stellen als dat mogelijk is. Als dit toch noodzakelijk is, wordt aangeraden om dit rechtstreeks naar de bestemming te doen.
Varkensmarkt loopt gewoon door
Op de varkensmarkt is de MKZ-uitbraak nog niet merkbaar. De handel loopt gewoon door, zo blijkt uit een telefonische rondgang langs varkenshandelaren. Wel worden de berichten over MKZ nauwlettend in de gaten gehouden. Per dag wordt bekeken of er eventueel extra maatregelen moeten worden genomen. Handelaren wijzen er ook op dat de varkenssector voornamelijk exporteert en niet importeert. Dit is dan ook een verschil met de rundvee- en kalversector, die wel importeert. Vanwege de dreigende Afrikaanse varkenspest hebben varkenshandelaren- en transporteurs al strenge regels omtrent reiniging- en ontsmetting van vrachtwagens en is de keten al alert.
Lees hier de actuele informatie over MKZ vanuit de Rijksoverheid.