Zuid-Korea stopt import van Duits varkensvlees
Volgens actuele cijfers van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) en het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) bedroeg het volume van de Duitse varkensvleesexport naar Zuid-Korea van januari tot oktober 2024 ongeveer 43.000 ton (inclusief bijproducten). In totaal werd in deze periode 1,76 miljoen ton varkensvlees vanuit Duitsland geëxporteerd. Het merendeel van de 1,44 miljoen ton ging naar EU-landen, terwijl ongeveer 318.000 ton varkensvlees zijn bestemming vond in derde landen buiten de EU.
Impact Duitse varkensmarkt beperkt
Marktanalist Klaus Kessing van Interessegemeinschaft Schweinehalter Deutschlands (ISN) stelt dat de varkensmarkt en -prijzen al enige tijd onder druk staan en dat de uitbraak van mond- en klauwzeer waarschijnlijk een impact zal hebben op de Duitse varkensmarkt. De werkelijke impact op de varkensvleeshandel zal volgens hem echter beperkt zijn, omdat het merendeel van de varkensvleesexport uit Duitsland binnen de EU plaatsvindt en dit waarschijnlijk zonder grote beperkingen zal voortduren, zelfs na de ontdekking van MKZ als gevolg van de regionaliseringsovereenkomst.
Bij de export naar derde landen wijst Kessing erop dat er vanwege de AVP-gevallen in Duitsland de afgelopen jaren al een exportverbod geldt naar wat ooit de belangrijkste afnemerslanden waren, zoals China, Japan of de Filippijnen.
Alleen importverbod Zuid-Korea
Vooralsnog betekent de huidige mond- en klauwzeeruitbraak alleen dat export naar Zuid-Korea niet langer mogelijk is, schrijft de ISN-marktanalist. Deze werd eind 2023 opnieuw vrijgegeven na de verboden vanwege de Afrikaanse varkenspest en is welsiwaar belangrijk voor Duitse exporteurs, bijvoorbeeld voor de verkoop van varkensbuiken. In volume uitgedrukt was de varkensvleeshandel met Zuid-Korea in de eerste tien maanden van vorig jaar goed voor zo’n 43.000 ton, bijna 14 procent van de totale varkensvleesexport naar derde landen. Er kan echter worden aangenomen dat er voor deze hoeveelheden ook andere afzetmogelijkheden kunnen worden gevonden.
Geen rechtvaardiging verdere prijsdruk
Kessing benadrukt dat wat betreft de impact op de marktprijs voor slachtvarkens in Duitsland, het nu belangrijk is dat Duitse slachtbedrijven de uitbraak van mond- en klauwzeer en de slechts licht gewijzigde exportsituatie niet gebruiken als rechtvaardiging voor verdere prijsdruk. Vorige week was er al een forse daling van de prijs voor slachtvarkens met 10 centen naar 1,82 euro en een daling van 5 euro voor biggen.