Strengere bioveiligheidsmaatregelen in voer nodig tegen verspreiding AVP
Volgens de Amerikaanse onderzoekers werd er geen merkbare afname gemeten in de virale concentratie in ingrediënten en voer die tot 120 dagen bij 34 graden Celsius waren opgeslagen. In het onderzoek werd een zogenaamd surrogaatvirus gebruikt dat qua structuur lijkt op het virus dat AVP veroorzaakt, maar dat geen bedreiging vormt voor varkens, omdat het alleen algen infecteert.
Het surrogaatvirus werd toegevoegd aan een verscheidenheid van veelvoorkomende ingrediënten voor veevoer, waaronder maïs, sojameel en andere, evenals voltooid veevoer, voordat de ingrediënten werden opgeslagen. De studie gebruikte ook een gevoeligere test om te screenen op het virus dan in eerdere studies is gebruikt.
Strengere maatregelen
De resultaten wijzen volgens de onderzoekers op de noodzaak van strengere bioveiligheidsprogramma’s om de verspreiding van APV via besmet voer te voorkomen. Opslag lijkt een redelijk oplossing om het varkenspest virus te doden, maar uit het onderzoek blijkt dat men hier niet op moeten vertrouwen als bestrijdingsstrategie voor het AVP-virus. De onderzoekers denken dat het ook nodig is om opnieuw te focussen op het vinden van andere manieren om het virus te bestrijden, zoals chemische toevoegingen die het virus mogelijk kunnen deactiveren.
Besmet voer in maagdarm
Een tweede fase van de studie werd het besmette voer in een simulator gebruikt die was ontworpen om het spijsverteringsstelsel van varkens na te bootsen. Hier merkten de onderzoekers op dat de spijsvertering het virus in ten minste enkele gevallen lijkt te inactiveren, afhankelijk van de samenstelling van het voer. Deze bevindingen zouden de verschillende uitkomsten van de resultaten van eerdere studies over voerverontreiniging kunnen verklaren.
In sommige eerdere studies werden varkens ziek na blootstelling aan lage doses AVP in voer, terwijl andere studies varkens relatief hoge niveaus van verontreiniging konden verdragen. Er is daarom meer onderzoek nodig om precies te achterhalen waarom sommige ingrediënten en diëten een grotere virale inactivering lijken te bevorderen dan andere.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Universiteit van Minnesota