logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidStrengere bioveiligheidsmaatregelen in voer nodig tegen verspreiding AVP

Strengere bioveiligheidsmaatregelen in voer nodig tegen verspreiding AVP

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat het bewaren van voer en voerbestanddelen, waaronder sojameel, gedurende langere tijd bij hoge temperaturen mogelijk niet zo effectief is in de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) als eerdere studies veronderstelden. Amerikaanse onderzoekers stellen dat varkenspestvirus na lange tijd in voer aanwezig blijft.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers werd er geen merkbare afname gemeten in de virale concentratie in ingrediënten en voer die tot 120 dagen bij 34 graden Celsius waren opgeslagen. In het onderzoek werd een zogenaamd surrogaatvirus gebruikt dat qua structuur lijkt op het virus dat AVP veroorzaakt, maar dat geen bedreiging vormt voor varkens, omdat het alleen algen infecteert.

Het surrogaatvirus werd toegevoegd aan een verscheidenheid van veelvoorkomende ingrediënten voor veevoer, waaronder maïs, sojameel en andere, evenals voltooid veevoer, voordat de ingrediënten werden opgeslagen. De studie gebruikte ook een gevoeligere test om te screenen op het virus dan in eerdere studies is gebruikt.

Strengere maatregelen

De resultaten wijzen volgens de onderzoekers op de noodzaak van strengere bioveiligheidsprogramma’s om de verspreiding van APV via besmet voer te voorkomen. Opslag lijkt een redelijk oplossing om het varkenspest virus te doden, maar uit het onderzoek blijkt dat men hier niet op moeten vertrouwen als bestrijdingsstrategie voor het AVP-virus. De onderzoekers denken dat het ook nodig is om opnieuw te focussen op het vinden van andere manieren om het virus te bestrijden, zoals chemische toevoegingen die het virus mogelijk kunnen deactiveren.

Besmet voer in maagdarm

Een tweede fase van de studie werd het besmette voer in een simulator gebruikt die was ontworpen om het spijsverteringsstelsel van varkens na te bootsen. Hier merkten de onderzoekers op dat de spijsvertering het virus in ten minste enkele gevallen lijkt te inactiveren, afhankelijk van de samenstelling van het voer. Deze bevindingen zouden de verschillende uitkomsten van de resultaten van eerdere studies over voerverontreiniging kunnen verklaren.

In sommige eerdere studies werden varkens ziek na blootstelling aan lage doses AVP in voer, terwijl andere studies varkens relatief hoge niveaus van verontreiniging konden verdragen. Er is daarom meer onderzoek nodig om precies te achterhalen waarom sommige ingrediënten en diëten een grotere virale inactivering lijken te bevorderen dan andere.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Universiteit van Minnesota

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top