Een digitaal varken?!
Vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol ziet ook dat de stijgende voeropname en hogere groei vragen om nóg scherpere adviezen: “We blijven innoveren voor een optimale voerbenutting en zo laag mogelijke voerkosten per kilogram groei. Met het VitaMax® Groeimodel werken we nóg nauwkeuriger toe naar een voorspelbaar bedrijfsresultaat.” Ook Jan Beekmans is enthousiast over dit ‘digitale varken’: “We willen de doelen en resultaten die we voorspellen ook daadwerkelijk bereiken. De genetische potentie wordt in het VitaMax® Groeimodel periodiek geüpdatet. Hierdoor werken we altijd met de laatste cijfers en kunnen we varkenshouders nóg concreter adviseren over de impact van een verandering op het resultaat”.
Het ‘digitale varken’
Hoe komt het VitaMax® Groeimodel dan tot deze nauwkeurige voorspellingen? Het groeimodel koppelt genotype en fenotype. Dit wil zeggen dat de huidige genetica (het genotype) gecombineerd wordt met de omgevingsfactoren met invloed op het bedrijfsresultaat (het fenotype). Jan: “Door genotype en fenotype te combineren behaalt het ‘digitale varken’ gelijke resultaten met het daadwerkelijke varken in de stal. Vervolgens voeren we de gewenste optimalisatie door, met de bestaande situatie als uitgangspunt. Het groeimodel berekent vervolgens de invloed van de wijziging op de potentie van de bedrijfssituatie.”
De vleesvarkensspecialist merkt dat hij met het VitaMax® Groeimodel nog gerichter advies kan geven, afgestemd op de behoeften van de klant: “Denk aan een klant die aangeeft te willen overstappen op andere genetica. Wat betekent dit dan voor het rendement? En welke voerkeuzes dienen hier gemaakt te worden voor optimaal rendement? Of iemand die wil schakelen van voeren via een voercurve naar onbeperkt voeren. Wat levert dit de varkenshouder dan op?”
Voerkosten per kilogram groei
Een groot voordeel van het VitaMax® Groeimodel is dat de resultaten niet gebaseerd zijn op het verleden, maar dat het de huidige bedrijfssituatie combineert met de actuele genetische potentie. Ronald: “Het groeimodel is ontwikkeld door één van onze kennispartners en wij hebben het in de praktijk getest om zo efficiënt mogelijk te voeren met een lage voerconversie, voor zo laag mogelijke voerkosten per kilogram groei.”
Tekst: Voergroep Zuid
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid