Column: Profiteren varkensslachterijen dubbel op?
Door de varkensprijs te verlagen met 5 centen trekken de Nederlandse slachterijen de eerste winst naar zich toe en de verwachting is dat ze dat volgende week nogmaals verlagen met 5 centen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Denemarken ziet blijkbaar wel mogelijkheden, want de Denen verlagen de varkensprijs niet
Natuurlijk is het varkensaanbod nog te ruim, maar dat was vooraf bekend en het slachtgewicht is hoog: bijna 104 kilogram in de tweede week. Een te groot aanbod van vlees kan het probleem ook niet zijn, want in de eerste twee weken van 2025 zijn er 80.000 vleesvarkens minder geslacht dan in 2024. Dus ze verlagen omdat het kan. ‘Ze zijn aan het stelen’, was een reactie van een varkenshouder. ‘Wat een rotzakken’, was een andere reactie. Begrijpelijk, de Nederlandse slachterijen zouden kunnen profiteren van het gat dat Duitsland moet laten vallen. Zo wil Engeland geen Duits vlees meer. Je zou toch zeggen dat Nederland hier volop in zou springen. Denemarken ziet blijkbaar wel mogelijkheden, want de Denen verlagen de varkensprijs niet.
80.000 varkens minder geslacht in de eerste twee weken, en dan blijven er natuurlijk varkens liggen. Ook afgelopen week waren er problemen met het slachten van de varkens en daardoor dus wachtrijen bij het lossen van de vleesvarkens. Dit alles zorgt ervoor dat het probleem van een te groot aanbod ook nog niet direct is opgelost en een aantal varkenshouders heeft ervoor gekozen om even niet naar Duitsland te exporteren. Al met al blijft het aanbod nog even te groot en laat het dan maar aan de slachterijen over wat er dan met de varkensprijs gebeurt. De Boerenvarkensprijs moet gewoon mee en verlaagt ook met 5 centen naar 2,02 euro.
In Duitsland zijn er na de verlaging van afgelopen woensdag met 10 centen toch signalen dat ze het aanstaande woensdag het op een onveranderd houden. Natuurlijk zullen er de komende week extra varkens uit Brandenburg komen, maar het lijkt niet tot grote problemen te leiden. Op de marktplaats is de rust ook enigszins teruggekeerd en worden er enkele koppels meer aangeboden voor 1 of 2 centen onder de prijs. Op Teleporc was geen handel afgelopen vrijdag en dat zal komende week weinig anders zijn.
De rust keert weer terug en dat lijkt ook zo te zijn rond het mond- en klauwzeer besmetting bij de waterbuffels in de buurt van Berlijn. Wat me nog wel zorgen baart, is het feit dat deze dieren het al meerdere weken hadden en dat er geen herkomst bron van het virus is gevonden. Alle genomen monsters zijn negatief, dus je kunt gaan denken dat het met een sisser gaat aflopen, maar wel nog graag uiterste zorgvuldigheid.
De varkensprijs verder in Europa. In België denken de slachterijen hetzelfde als in Nederland. Hebben is hebben en krijgen een kunst. Daarom verlagen ze de varkensprijs gewoon met 5 centen. In Denemarken blijft de prijs onveranderd en Frankrijk daalt de prijs met 0,1 cent. Spanje, die voor de afzet van zijn varkensvlees is aangewezen op dezelfde afzetmarkt als Nederland, verlaagt nu met 1,5 centen. In totaal de laatste maanden nu 2,5 centen. Italië verlaagt zijn prijs met 1,6 centen. Conclusie: de Europese varkensmarkt is veel minder slecht dan dat ze ons in Nederland doen willen laten geloven. Ook de wereldmarkt kan wat ondersteunend werken. Er is wel is een jojo van prijzen, maar de prijzen zijn nu zelfs beter dan in de eerste week van januari.
Het is de vraag hoeveel biggen er de laatste week nog naar Duitsland zijn vertrokken
Het is een drama op de Duitse biggenmarkt. Dat kun je wel stellen. De biggenprijs ging in één week met 10 euro onderuit naar 45 euro bij onze oosterburen. De oorzaak is natuurlijk tweeledig: een dalende varkensprijs, maar zeker ook het MKZ-geval bij Berlijn. En dan laat het maar aan de Duitsers over. Ze nemen geen risico en laten de stal gewoon leeg liggen. Gevolg is dat de biggenprijs fors onderuit ging. In Spanje is de biggenprijs onveranderd gebleven op 60 euro.
In Nederland heeft een dalende varkensprijs natuurlijk invloed, ook op de biggenprijs. Het is ook de vraag hoeveel biggen er de laatste week nog naar Duitsland zijn vertrokken, dus het aanbod is hier ook even iets groter. Al met al, de Boerenbiggenprijs daalt met 2,50 euro naar 58,50 euro. Voor de komende week zal de biggenprijs vermoedelijk nog even iets verder dalen door de lagere varkensprijs.