Dalende noteringen door nieuwe prognose
Deze week stond vooral in het teken van het verschijnen van het nieuwe maandelijkse WASDE rapport van het Ministerie van Landbouw van de VS (USDA). De granenmarkt was toch wel wat verrast door de inhoud van dit rapport.
Grotere tarweoogsten
Afgelopen week werd voor tarwe de productie verhoogd met 5 miljoen ton waarbij vooral de tarweoogsten in Canada en Australië hoger uitvallen dan verwacht. Het verbruik wordt iets hoger ingeschat met als resultaat dat de voorraden stijgen met 4,3 miljoen ton tot 183 miljoen ton.
In tegenstelling tot tarwe gaat het USDA uit van een krappere beschikbaarheid van maïs. Weliswaar werd de productie verhoogd met 1,5 miljoen ton maar door een fors hoger verbruik ( +3,3 miljoen ton) werden de voorraden verlaagd met 2 miljoen ton. Het hoger verbruik wordt vooral toegeschreven aan een toegenomen verbruik van maïs voor veevoer en de productie van bio ethanol. Vergeleken met vorig seizoen zijn de tarwevoorraden gestegen met 4 procent en die van maïs met ruim 20 procent.
Kerstvakantie
Na de daling van deze week is het de vraag wat er de volgende week gaat gebeuren. Is de (tijdelijke) bodem bereikt of dalen de noteringen nog wat verder. Na volgende week zal het twee weken rustig zijn op de graanmarkten omdat de handel collectief met kerstvakantie gaat.
Ook op de fysieke markt stonden deze week de graannoteringen onder druk. Voor directe levering daalden de noteringen voor tarwe met 5 euro en gerst met 3 euro/ton. Deze week arriveerden er verschillende schuiten met maïs die al in november verwacht werden. De krapte aan maïs voor directe levering was hierdoor van de baan waardoor de premies fors verlaagd werden en de noteringen daalden met 12 euro/ton.
Voor de leveringen op termijn daalden de tarwenoteringen met 3 euro, gerst met 2 euro en de maïs met 1 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Het WASDE rapport verhoogde de sojaproductie tov de prognose van november met 1,5 miljoen ton, wat vooral werd ingegeven door een hogere productie in Argentinië.
Het rapport meldde verder dat de sojaconsumptie gaat stijgen met 1 miljoen ton zodat de eindvoorraden stijgen met ruim 400.000 ton.
Mede onder invloed van een sterkere euro daalden de sojanoteringen op de fysieke markt voor directe levering met 6 euro/ton, terwijl de noteringen van raap opnieuw stegen en wel met 4 euro/ton. Voor de leveringen op termijn daalden de sojanoteringen met 3 euro/ton en die van raap nieuwe oogst met 8 euro/ton.
Koers euro/dollar
De laatste week werd de euro opnieuw sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 13 december 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3727 tegen 1,367 de week ervoor wat 0,0057 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief