Nieuwe mestverwerking met vlieglarven
De Belgische nieuwssite De Vilt meldt dat de techniek gebaseerd is op larven die de mest omzetten in nieuwe grondstoffen. De larven van de tropische zwarte wapenvlieg voeden zich met allerlei soorten organisch afval zoals mest, groen- en slachtafval. In ruil daarvoor leveren ze eiwitten, vetten en chitine, een biopolymeer dat zich in hun skelet bevindt.
„De eiwitten kunnen verwerkt worden in visvoeder, de vetten in de oleo-chemische industrie en de chitine in verschillende industriële en medische toepassingen”, legt initiatiefnemer Johan Jacobs uit.
In onderzoeksfase
De techniek verkeert momenteel nog in de onderzoeksfase. Jacobs werkt samen met Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Innovatiesteunpunt van Boerenbond en de Universiteit Gent.
Het doel is om mestverwerking rendabel te maken voor individuele varkensbedrijven. „We kijken of de technologie kan opgeschaald worden zodat het bruikbaar is in de praktijk, of het een vermindering van de broeikasgasuitstoot oplevert, en of dat allemaal op een rendabele manier kan”, stelt Jacobs.
Tekst: Ruben van Boekel