Column: Lage varkensprijs: Tönnies wil al varkens gaan invriezen

De varkensprijs in Duitsland is al zo laag dat het voor Tönnies interessant wordt om vlees te gaan invriezen en natuurlijk wordt dit gebracht als: ‘We kunnen onvoldoende varkensvlees verkopen.’ Vanuit Nederland worden veel varkens op export gestuurd en dit kost extra geld. Vertaal het als: de varkensprijs in Nederland is zo laag dat verschillende exporteurs de vleesvarkens naar diverse landen in Europa rijden. Natuurlijk zijn er nog steeds veel varkens in Nederland, die vorige week al aan de haak hadden moeten hangen en dat is ook zo in Duitsland.
Nederland heeft nog steeds te veel varkens, de export gaat lucht geven
Bij onze oosterburen hebben ze het erover dat dit aantal snel afneemt en we daar snel teruggaan naar normaal. De situatie rond de MKZ normaliseert nu ook snel en daarmee komt er ook weer meer vraag naar varkensvlees die in de eerste weken iets terugliep door alle onzekerheid. Kortom, terug naar normaal maar met een te lage varkensprijs. In Nederland zijn er nog steeds te veel varkens, maar de export naar diverse landen gaat lucht geven. Als ook Duitsland weer op de markt komt en weer meer varkens gaat vragen, dan zal hier de aanbodsituatie eind volgende week, voor half februari, weer normaal zijn. Dat mocht dan ook wel eens, het is verdraaid lastig als je continu moet schuiven.
Voor de varkensprijs zal dit nog maar weinig invloed hebben en we zullen vooralsnog genoegen moeten nemen met de huidige varkensprijs. De Boerenvarkensprijs blijft voorlopig op een onveranderd van 2,02 euro staan. Cijfers over slachtaantallen voor week 3 zijn er nog niet. Deze zullen vermoedelijk rond de 300.000 varkens liggen met een slachtgewicht van 103 kilogram.
In Duitsland keert de rust terug na een paar spannende weken, het blijft bij het ene geval nabij Berlijn. Het overaanbod aan varkens wordt hier snel weggeslacht en de verkoop van vlees begint zich ook weer te herpakken. Ook Engeland, die de grens voor Duits vlees dichtgooide, zal vermoedelijk eind februari weer Duits varkensvlees gaan afnemen; al zal de regio Brandenburg/Berlijn wel gaan worden uitgezonderd.
Zoals al gezegd zal Tönnies gaan invriezen en het vlees op een later tijdstip weer duurder gaan verkopen. Al die tijd dat het in de vriezer zit, zal gaan worden gebruikt als wapen om de noteringen onder druk te houden. Daarmee konden we wel eens voor een langere periode staan van de lage varkensprijs, stabiel op het huidige niveau.
Een rondje door Europa laat zien dat België stabiel is, Denemarken min 2,7 centen noteert en Frankrijk net als vorige week verlaagt met 0,1 cent. Spanje blijft onveranderd. De totale daling in Spanje dit jaar is 1,5 cent en dat geeft in mijn ogen de werkelijke situatie op de Europese markt weer. Italië daalt met 0,4 cent.
Voor de komende weken zal de vraag naar biggen verder herstellen
De biggenmarkt noteert nu ook onveranderd, na de gedwongen en te grote verlaging van vorige week. Duitsland houdt zijn notering op onveranderd van 45 euro. Spanje blijft ook onveranderd 60 euro en ook de Boerenbiggenprijs noteert onveranderd op 58,50 euro. Voor de komende weken zal de vraag naar biggen verder herstellen. Als het overaanbod aan varkens ook nog eens weg is, dan zal er weer vraag komen naar biggen. Dat gaat vervolgens in februari weer hogere biggenprijzen opleveren.