Betere vooruitzichten voor varkenssector
De ING schrijft in het rapport 'Visie op sectoren in 2014' dat momenteel bovengemiddelde rendementen, de trend van dalende voerprijzen en de gunstige vraagontwikkeling buiten de EU de intensieve veehouderij positief stemmen. „Als de economische crisis voorbij is, gaat duurzaamheid in de retail toenemen: meer productconcepten, samenwerkingsverbanden en merken. Hiermee ontstaan kansen op de nationale markt."
Volgens het ING Economisch Bureau lijkt ketensamenwerking echter een bedreiging te worden voor de varkenshouderij. Door de CBL afspraken (‘het varken van morgen’) ontstaat concurrentienadeel ten opzichte van de Europese bulkmarkt.
Volgend jaar uitdagend
In 2013 was in de agrarische sector de melkveehouderij een positieve uitschieter, maar ook de akkerbouw presteerde prima. De intensieve veehouderij deed het minder. Negatieve uitschieter was de eierbranche. In de zeugen- en vleesvarkenshouderij bleef het rendement 15 procent achter bij het langjarig gemiddelde en bij de vleeskuikens 7,5 procent.
Voor de intensieve veehouderij zal ook 2014 uitdagend worden, voorspelt ING. Door de neerwaartse trend in de voerprijzen is het perspectief voor de rendementen gunstiger dan in 2013. Schaalvergroting en intensivering blijven noodzaak. Aan veehouders worden immers steeds nieuwe regels opgelegd.
Mestverwerking
Grootste uitdaging voor varkenshouders is volgens de bank het streven naar duurzaamheid is de mestverwerking. Trage vergunningverlening en het niet toestaan van hergebruik van dierlijke nutriënten blokkeert de sector in die ontwikkeling. Bovendien heeft de sector ondanks de hoge standaard nog voortdurend te maken met weerstand op het gebied van imago vanuit NGO’s.
Verdere internationalisering is daarom een must. Het wegvallen van handelsbarrières helpt daarbij. Anderzijds worden vraag en productie van de veehouderij ook verstoord door nieuwe invoer van buiten de EU.
Tekst: Ruben van Boekel