Wie is Michiel Herkemij?
Herkemij (1964) heeft een ruime ervaring in de internationale foodsector. Voor FrieslandCampina heeft hij in Lagos (Nigeria) en Guangzhou (China) gezeten, voor Heinkeken ook twee jaar in Lagos en daarna twee jaar in Monterrey, Mexico.
In totaal heeft hij achttien jaar in het buitenland gezeten, voordat hij vorig jaar terugkwam om CEO te worden van Douwe Egberts Master Blenders (DE). Het bedrijf, tot dan eigendom van het Amerikaanse Sara Lee, werd door het moederbedrijf afgestoten en Herkemij werd aangetrokken om de verzelfstandiging te leiden en het bedrijf te laten groeien.
Ontslagen bij Douwe Egberts
Maar na een jaar stond hij weer op straat. Omdat hij het veranderingsproces niet snel genoeg liet verlopen, vond de Raad van Commissarissen. Herkemij heeft daar een andere visie op. In april van dit jaar vertelde hij dat de RvC een ander plan kreeg voor DE.
Het Financiële Dagblad citeert hem: „Op een gegeven moment worden agenda’s veranderd en komt er een beweging vanuit de chairman om [DE] te verkopen voor een heel hoge premie. Dat is een ander verhaal dan eerst de bedoeling was.”
Dit was niet waar Herkemij voor naar DE was gekomen en niet het punt waar hij de onderneming naartoe wilde leiden. Nadat Herkemij was opgestapt, werd DE verkocht aan het Duitse Benckiser.
De man van 7 miljoen
Toen Herkemij opstapte kwamen er al snel berichten over wat hij in een jaar bij DE zou hebben verdiend. Inclusief welkomstpremie, opstappremie, aandelenpakket en andere elementen zou de totale waarde uitkomen op 7 miljoen euro.
„Maar bij VION krijgt hij dat niet”, vertelt een woordvoerder. „Herkemij krijgt een behoorlijk salaris, maar met dit soort bedragen werken wij niet.”
Nieuwe strategische koers Vion
Bij VION gaat Herkemij een nieuwe strategische koers uitzetten, verder bouwen aan de nieuwe foodstructuur en aan de kwaliteit van VION en haar producten, laat de slachterij weten. „Dat is een uitdagende klus”, vertelt Herkemij in het Financiële Dagblad.
„Het belangrijkste is het herstel van vertrouwen bij de consumenten, bij de handel en bij de boeren. Want er is nogal wat gebeurd de laatste tijd.” Hij gaat de tijd nemen om een nieuwe koers voor het bedrijf te formuleren.
Dat moet volgens hem wel gebeuren „als je een stuk van het bedrijf afsnijdt”. Daarbij verwijst hij naar de verkoop van VION Ingredients – een beslissing die niet kon worden vermeden volgens hem. „De verkoop van het tafelzilver was nodig om de balans te versterken en het bedrijf te redden.”