Graannoteringen onder druk
Volgens het Russische Ministerie van Landbouw zijn afgelopen seizoen de klimaatomstandigheden gunstig geweest zodat de productietarget voor alle granen met 5 miljoen ton is verhoogd tot 95 miljoen ton.
In mindere mate spectaculair zijn de Europese cijfers van Coceral die in haar laatste prognose de productie van zachte tarwe laat stijgen met 660.000 ton.
Hogere graanoogstprognose EU
Ook de EU verhoogde haar graanoogstprognose voor dit seizoen. In Argentinië zijn de tarweopbrengsten niet zo slecht als verwacht en de oogst in Australië verloopt voorspoedig met prima opbrengsten.
Als of dit nog niet genoeg is, lazen we ook verschillende positieve berichten over de wintergranen. In de Verenigde Staten zijn de weersomstandigheden voor de wintertarwe goed en in Europa is er vooralsnog geen vorstschade vastgesteld bij de wintertarwe.
Ook de weersomstandigheden in het Zwarte Zeegebied zijn prima, zodat de vooruitzichten op de nieuwe graanoogst alvast goed begonnen zijn
Graannoteringen onder druk
Uiteraard is er nog meer dan een half jaar te gaan voordat de eerste korrels van het land komen, maar de start is goed en dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de graannoteringen. Deze stonden deze week dan ook onder druk en de daling bleef nog beperkt door de steeds maar weer uitstekende exportcijfers van de belangrijkste graanexporteurs.
De maïsnoteringen op de internationale markten blijven laag door de recordoogst in combinatie met het weigeren van China van inmiddels 600.000 ton genetisch gemodificeerde maïs uit de VS.
Noteringen
Op de fysieke markt zagen we deze week dat de fysieke beschikbaarheid voor tarwe en gerst voor directe levering krap was. Tarwe noteerde dan ook 2 euro/ton hoger, gerst noteerde plus 1 euro/ton en maïs kwam wat ruimer beschikbaar en daalde met 3 euro/ton.
Voor de leveringen op termijn stonden de noteringen onder druk. Tarwe daalde met 2 euro/ton, gerst bleef met moeite gelijk en maïs noteerde een kleine plus van 2 euro/ton. Door de komende feestdagen ligt de graanhandel 2 weken stil en zullen de noteringen nauwelijks wijzigen.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen blijven gevoed worden door enerzijds de zeer goede oogst verwachtingen van de Zuid Amerikaanse productie en anderzijds door het hoge volume van de internationale vraag (vooral China).
Vanaf mei 2014 als de nieuwe oogst uit Zuid Amerika beschikbaar is, noteert soja een stuk lager dan de huidige dagprijzen. Het verschil is krap 7 euro/100 kg. De grote vraag is natuurlijk of dit prijsniveau ook bereikt gaat worden vanaf mei volgend jaar.
Zoals het er nu uitziet zal de sojaoogst in Zuid Amerika prima zijn. Grote vraag zal zijn of de leveringen vertragingen gaan oplopen zoals dit jaar het geval was.
Sojanoteringen iets hoger
De dollar werd wat sterker dan de euro waardoor de sojanoteringen deze week iets hoger werden. Sojaschroot voor directe levering werd op de fysieke markt 3 euro/ton duurder en raap blijft erg duur en noteerde onveranderd.
Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 12 euro/ton en die van raap nieuwe oogst met 2 euro/ton.
Koers euro/dollar
Na 5 weken van stijging werd deze week de euro wat zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 20 december 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3661 tegen 1,3727 de week ervoor wat 0,0066 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel