Alders: ‘Vion fraudeerde opzettelijk’
Dit concludeert oud-minister Hans Alders in een rapport dat gisteren is verschenen. In het vrieshuis is het vlees van andere codes voorzien en in de administratie werden codes gewijzigd.
Van de 23.852 kilo vlees waarop vorige zomer bij Vion-dochter Encebe in Boxtel verkeerde etiketten zijn geplakt is 11.294 kilo daadwerkelijk verkocht als duurdere biologische ham. De rest van het vlees is verkocht als reguliere ham.
Eenmalig incident
In het rapport van Alders staat dat de klokkenluiders ervan overtuigd zijn dat het hier om een eenmalig incident gaat. Volgens de klokkenluiders is het incident hoogstwaarschijnlijk ingegeven door financiële problemen waarin Encebe zich toen bevond. De verantwoordelijke managers werken inmiddels niet meer bij Encebe.
Skal, de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland, onderzoekt nu of de overtreding inderdaad eenmalig is, zoals Encebe aangeeft. In 2014 blijft het bedrijf onder verscherpt toezicht staan. Dit betekent extra aangekondigde en onaangekondigde inspecties. Ook moet Vion zich volgende maand verantwoorden voor de tuchtrechter.
Reactie Vion
Vion erkent de conclusies in de rapportage van de commissie Alders. De aanbevelingen die worden gedaan om herhaling te voorkomen, worden volledig overgenomen. De interne controles en werkprocedures worden aangepast en verscherpt. Vion vindt de verwisseling volstrekt onacceptabel, betreurt het zeer dat dit heeft plaatsgevonden en biedt nogmaals haar excuses aan.
Klik hier voor het rapport van de commissie Alders. Deze is te vinden op de website van Vion.