Column: Strijd om de varkens, eerst nog een plek vinden voor de varkens aan de haak
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/07/875/128f20110_-detail_-detail.-detail.jpg)
Het overaanbod is nog steeds niet weggewerkt, ondanks dat de slachterijen een record aan varkens van 314.000 stuks hebben geslacht in week 5. Het slachtgewicht liep wel vlot terug met 0,7 kilogram van 104 kilogram naar 103,3 kilogram. Vorig jaar in week 5 waren dat 311.000 varkens met een slachtgewicht van 102.8 kilogram.
Slachterijen willen de varkens ook wel graag, anders slacht je natuurlijk geen recordaantal
Het gewicht loopt wel snel terug, maar we zijn er nog niet. Mede debet is misschien wel de achterblijvende export van vleesvarkens. Er werd hard geroepen dat er veel varkens de grens over gingen, maar de cijfers geven toch een iets ander beeld. 14.252 varkens in week 5 in 2025. Week 5 in 2024 waren dit ruim 24.000 varkens en datzelfde aantal was er ook in week 6 en week 7. Dat hielp beter.
Hopelijk kunnen alle varkens deze week wel worden geplaatst en komt er een einde aan het geschuif met varkens. Slachterijen willen de varkens ook wel graag, anders slacht je natuurlijk geen recordaantal. Als alle varkens worden geplaatst, kunnen we dus snel terug naar normaal en de balans opmaken hoeveel varkens er wekelijks nu werkelijk minder zijn dan in 2024.
In Duitsland wordt er nog wel geklaagd over de hoeveelheid varkens, maar het plaatsen bij de slachterij van Duitse varkens gaat alweer normaal. Van de Nederlandse varkens gaan er nu 10.000 varkens per week minder naar onze oosterburen en dat is ongeveer het aantal dat Duitsland dit jaar zelf meer produceert per week ten opzichte van 2024.
Er wordt wel gezegd dat Duitsland 2 procent meer varkens had in 2024. Een grove analyse laat zien dat in het eerst half jaar er zelfs minder varkens waren dan in 2023, maar het grotere aantal varkens is volledig toe te schrijven aan de tweede helft van 2024. Dat hogere aantal is er nog steeds en zal ook nog wel even doorgaan. Als we nu toch over aantallen hebben is het opvallend dat Polen fors minder varkens heeft. Het idee was dat de sector weer wat aan het terugkomen was, maar schijnbaar toch niet.
De Duitse varkensprijs is net als de Nederlandse slachterij noteringen onveranderd gebleven en de Boerenvarkensprijs sluit zich hierbij aan met een onveranderde notering van 2,02 euro. Op de Duitse Teleporc zijn geen varkens verhandeld. Geen vraag dus. Op de marktplaats worden nu twee partijen aangeboden voor iets boven de 1,70 euro. Dat is al ruim 5 centen meer dan de 1,65 euro van vorige week. Maar ook hier is er geen varken verkocht.
Op de Europese markt blijven België en Denemarken onveranderd. Frankrijk leverde op maandag 0,5 cent in en noteerde vrijdag onveranderd. Italië blijft wekelijks iets van zijn varkensprijs inleveren, nu 2,8 centen. Het frappante is dat Spanje een plus van 1,2 centen laat zien en ze hadden vanaf 1 januari slechts 2,5 centen ingeleverd. Dit wil zeggen dat de Europese markt zich aan het herstellen is.
Of dit voor Nederland en Duitsland al een verbetering gaat opleveren, is nog niet de verwachting. Voor de eerste weken zal iedereen nog blij zijn dat het onveranderd is en dan gaan we vermoedelijk een maand lang de varkensprijs proberen naar boven te kijken of te praten. Dan uiteindelijk zal dat wel een keer een plusje gaan opleveren.
Biggen zijn in Duitsland relatief goedkoop en dus zijn er steeds meer varkenshouders die het erop wagen
De biggenmarkt herstelt zich wel. Duitsland en Spanje verhogen hun biggenprijs beide met 2 euro. De Boerenbiggenprijs stijgt mee met 1,50 euro naar 60 euro. In Duitsland gaan de MKZ-perikelen steeds verder naar de achtergrond en beweegt men weer naar normaal. Biggen zijn in Duitsland relatief goedkoop en dus zijn er steeds meer varkenshouders die het erop wagen. In Spanje wil men ook steeds meer biggen hebben. In week 5 waren dat er bijna 56.000 biggen en Duitsland importeerde 41.000 biggen. Vorig jaar was de situatie nog andersom. Duitsland nam 57.000 biggen en Spanje importeerde 46.000 biggen. Wel nam in 2025 in week 5 de export met 3.000 biggen af.
Mesttransporteurs bellen of ze al meer mest mogen halen
Mest? Heb ik daar ook al verstand? Nee, natuurlijk niet, maar ik hoor te vaak dat de mestprijzen op het hoge niveau blijven. Daar ben ik het echter niet mee eens. De silo’s in het noorden zijn niet vol, het uitrijden is al voorzichtig begonnen en gaat op de zandgronden ook snel van start. Mesttransporteurs bellen of ze al meer mogen halen en zijn niet te beroerd om de kelder helemaal leeg te trekken. Een aantal veehouders heeft de prijs, waarvoor mag worden gehaald, met 10 euro naar beneden bijgeteld. Nu is het even afwachten wanneer de transporteurs terug komen. Ik zal het vertellen als er weer wordt geladen.