CoViVa en POV zoeken varkenshouders om CO2-voetafdruk per bedrijf te berekenen

De Nederlandse varkenshouderij scoort goed op de CO2-voetafdruk in vergelijking met omliggende landen. Dit blijkt uit inventariserend onderzoek. Toch wordt het varkensvlees vaak ongunstiger aangeslagen, omdat de lagere voetafdruk onvoldoende is onderbouwd.
Sturen op CO2
Om deze goede score te kunnen onderbouwen en daarmee de positie van Nederlandse varkensvlees op de wereldmarkt te versterken, ontwikkelden CoViVa en Wageningen UR een model, waarmee varkenshouders de CO2-voetafdruk van hun bedrijf kunnen bepalen. De Nederlandse slachterijen ondersteunen dit model. Het model is ook bedoeld om ondernemers handvatten te geven om te sturen op een lage(re) CO2-voetafdruk.
Varkenshouders gezocht
Varkenshouders kunnen participeren in het CO2-project. Wifried Goldewijk (themaspecialist POV) en Finn de Bruijn (stagiaire bij aaff en student van HAS Venlo) zullen de CO2-voetafdruk van bedrijven gaan berekenen. Zij zijn hiervoor op zoek naar zeugenbedrijven, vleesvarkensbedrijven en gesloten bedrijven.
De deelnemende varkenshouders krijgen een terugkoppeling van hun CO2-voetafdruk in vergelijking met de referentiegroepen. Ook biedt het direct inzicht in mogelijke verbeterpunten. Varkenshouders kunnen zich melden bij de POV en er zal vertrouwelijk worden omgegaan met de bedrijfsgegevens.
Tekst: Redactie Pig Business
Bron: POV