POV: ‘KDW en Aerius helpen boeren niet’

Het kabinet gaat bekijken wat mogelijk is om het stikstofbeleid te hervormen. Specifiek gaat het om wat juridisch kan binnen de vergunningverlening en wat in Brussel mogelijk is op korte en lange termijn. Er is volgens de POV beweging en de aanknopingspunten die benoemd worden, zijn positief. Deze zijn ook door POV aangedragen: rekenkundige ondergrens aanpassen, KDW uit de wet en PAS-melders legaliseren. Er moet helaas nog wel heel veel gebeuren, zo constateert de organisatie.
PAS-melders legaliseren
De POV verwijst naar het LTO-plan om uit de impasse te komen. Dit plan moet voor een aanpassing van het juridisch kader zorgen om de vergunningverlening van het slot te halen, ontwikkelperspectief voor economische sectoren bieden, PAS-melders legaliseren én natuurherstel bevorderen. Naast is een effectief juridisch kader is ook geborgde stikstofemissiereductie noodzakelijk. Het LTO-plan bestaat uit twee sporen: het juridische kader en het emissiereductiespoor. Met dit plan wordt volgens de POV een juridisch kader aangereikt voor het toekomstige stikstofbeleid.
Fundamentele herziening Natura 2000-beleid
Het juridische kader betreft een ‘reset’ van de gevolgen van de uitspraak Rendac en Amercentrale, door onder andere intern salderen terug te brengen in de vergunningvrije voortoets en een bijstelling van de rekenkundige ondergrens. Voorts een realistische uitvoering van de gerechtelijke uitspraken, met name door focus aan te brengen in de natuurherstelopgave en de KDW uit de wet te halen. De onzekerheid voor PAS-melders en ‘positief geweigerden’ moet worden weggenomen door het invoeren van een legalisatiewet. En als laatste een fundamentele herziening van het Natura 2000-beleid, door meer focus in doelen en clustering van het Natura 2000-netwerk.
Geborgde emissiereductie is nodig om economisch perspectief te creëren en de natuur te versterken. Dit plan wordt komende tijd verder uitgewerkt. Vanuit de varkenshouderij leveren varkenshouders hier al fors door de krimp via Lbv en Lbv-plus.
Stikstofdepositie fors verminderd
POV: „Er is nu bestuurlijke moed nodig om uit deze impasse te komen, maar er zijn enkele manco’s. Een aantal habitats staat onder druk, maar stikstof is hier niet de enige oorzaak. Toch blijft de overheid gebruikmaken van stikstofmodellen en de KDW. De stikstofdepositie is fors verminderd. De varkenshouderij levert fors door krimp van de sector. Bedrijven die willen verduurzamen, kunnen dat niet wegens gebrek aan vergunningen en gebrek aan vertrouwen in emissiearme systemen.”

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: POV