Budget EIA in 2014 verlaagd
Een reden hiervoor is dat bedrijven geen gebruik meer mogen maken van zowel de EIA als de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit om stapeling van financiële- en fiscale steun voor duurzame energie te voorkomen.
In het energieakkoord van de Sociaal Economische Raad (SER) is dat afgesproken. Investeringen in zonnepanelen, windmolens, waterkrachtinstallatie, biomassaverbrandingsinstallatie en WKK kwamen in 2013 nog in aanmerking voor EIA en SDE+.
Overgangsregime
Voor installaties waaraan vóór 2014 wel SDE(+) subsidie is toegekend en die nog geen EIA hebben aangevraagd, geldt een overgangsregime. In dit overgangsregime is bepaald dat bedrijven voor deze projecten nog wel EIA kunnen aanvragen.
Verhoging drempelbedrag
Uit de vijfjaarlijkse evaluatie van de EIA blijkt dat er veel kleine meldingen worden gedaan met een gering fiscaal voordeel. Om de administratieve lasten te verlagen wordt het drempelbedrag met ingang van 2014 verhoogd naar 2.500 euro.
10 procent netto voordeel
Als een investering voor de EIA in aanmerking komt, mogen bedrijven 41,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Bij een winstbelasting van 25 procent krijgt een ondernemer circa 10 procent van het investeringsbedrag terug van de fiscus.
In 2014 zijn acht nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd. De Energielijst 2014 bestaat uit meer dan 160 energiebesparende technieken. Ieder jaar wordt de lijst geactualiseerd.
Energielijst online beschikbaar
De EIA Energielijst 2014 is op 30 december 2013 gepubliceerd in de Staatscourant. De lijst is ook online te vinden op www.agentschapnl.nl/eia.