Aantal slachtingen Belgische varkens in 2024 gestabiliseerd

Volgens het Belgische statistiekbureau daalde het aantal slachtingen in 2023 met 11 procent en werden er voor het eerst sinds meer dan 30 jaar minder dan 10 miljoen dieren geslacht. De forse krimp werd veroorzaakt door enkele crisisjaren getekend met onder meer slechte prijsvorming en een onzeker wettelijk kader. Hierdoor stopten veel varkenshouders.
Crisis voorbij
De crisis is inmiddels achter de rug en dat verklaart volgens Boerenbond de stabilisatie in de varkenshouderij in 2024. De bedrijven draaien inmiddels weer op hun normale capaciteit draaien. „Tijdens de crisis zijn verschillende bedrijven (tijdelijk) gestopt met het houden van varkens of hebben ze er minder gehouden. Aangezien het ongeveer één jaar duurt vanaf een zeug gedekt is totdat een varken is afgemest, zijn de gevolgen van de crisis pas later zichtbaar”, duidt de landbouworganisatie op Vilt.be.
Gestegen productiviteit
Ondertussen zijn de varkensprijzen verbeterd en ziet de Boerenbond dat bedrijven opnieuw op hun nominale capaciteit gaan produceren, waardoor de daling afremt en het aantal slachtingen dus stabiliseert. Daarbij merkt Boerenbond ook een efficiëntieverbetering in de sector op: „De groei van de vleesvarkens is, omwille van de genetische vooruitgang, gestegen. Dit zorgt ervoor dat de van de opzet van biggen tot verkoop naar slachthuis iets korter wordt.”
Belangrijkste leverancier
De varkenssector blijft volgens de cijfers van Statbel historisch gezien qua gewichtsaandeel met 54 procent wel de belangrijkste leverancier van geslachte dieren. In 2024 gaat het om 945 miljoen kilogram geslacht gewicht, een lichte stijging van twee procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal pluimveeslachtingen bereikt met 310 miljoen dieren een absoluut hoogtepunt in 2024. Bij de runderen stuwde de verplichte slachtingen in het kader van IBR voor het derde jaar op rij de cijfers positief.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Natasja Beverloo
Bronnen: Statbel, Vilt.be