Nederland één van de grootste EU-importeurs van Parmaham

In de EU gaan de meeste hammen naar Frankrijk (410.897 in 2024), Duitsland (311.464) en België (99.400). De Italianen zelf blijven de grootste liefhebbers van Parmaham. 62 procent van de hammen blijft in het thuisland, 38 procent wordt wereldwijd geëxporteerd.
Parmaham gaat als hele ham en in plakjes de grens over. In Nederland zijn vooral de voorverpakte gesneden hammen steeds populairder. Ruim 85 procent van de Parmaham in Nederland is voorgesneden, iets minder dan 15 procent zijn hele hammen. In 2023 lag de verhouding enigszins anders. Toen was zo’n 80 procent van de export naar ons land de voorgesneden variant en 20 procent de hele ham.
Bijna 10 miljoen hammen wereldwijd
De Verenigde Staten zijn, buiten thuisland Italië, de grootste afnemer van Parmaham. In 2024 gingen ruim 800.000 hammen richting Noord-Amerika, een stijging van meer dan 10 procent vergeleken met 2023. In totaal werden er in 2024 in de regio Parma ruim 9,2 miljoen van deze exclusieve hammen, een door de EU beschermd streekproduct (BOB), geproduceerd. Het aantal hammen dat beschikbaar is voor de export, blijft jaarlijks beperkt tot ongeveer 2,5 miljoen. Daarvan komt zo’n 3 procent in Nederland terecht, onder meer via geselecteerde Parmaham specialisten.
Over Parmaham
Parmaham is een 100 procent natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder meer gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal tien maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal veertien maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten.
Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en aan de erkende – de Parmaham Specialisten. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Luca Dea, Wikipedia
Bron: Consorzio del Prosciutto di Parma