Schothorst introduceert zeugentool voor nauwkeurige voergift

Tijdens de dracht heeft de zeug behoefte aan energie en nutriënten voor onderhoud, de groei en ontwikkeling van het eigen lichaam, voor herstel van de voorgaande lactatieperiode, voor de ontwikkeling van uterus en uier en voor de groei en ontwikkeling van de foetussen. In de lactatie hangen de behoeften sterk af van de biest- en melkproductie, en dus van de toomgrootte en de lengte van de zoogperiode. Tijdens de zoogperiode mobiliseert de zeug ook lichaamsreserves om de melkproductie op peil te houden.
Het model maakt gebruik van een benadering met een aantal variabelen. Op basis van worpnummer en conditieontwikkeling van de zeug, voersamenstelling en -opname, toomgrootte, speenleeftijd, geboorte- en speengewicht van de biggen, de omgevingstemperatuur en het al of niet gebruiken van stro schat het model de uiteindelijke behoeften van de zeug aan netto energie, SID-lysine, beschikbaar calcium en verteerbaar fosfor.
Voedingsbehoefte zeug
Met het SowModel kan de gebruiker ook twee scenario’s naast elkaar kan doorrekenen. Ook de behoeften van een eersteworps en een oudere zeug kunnen eenvoudig worden vergeleken. De uitkomsten worden niet alleen in tabelvorm, maar ook grafisch weergegeven. De met het SowModel gesimuleerde behoeften kunnen direct vergeleken worden met de toegepaste voergift en -samenstelling.
In de tabel ziet de gebruiker dan in hoeverre het gebruikte voer voldoet aan de behoeften van de zeug op elke dag van de dracht of lactatie. Dat maakt het mogelijk om gerichte keuzes te maken en het voerschema, de voersamenstelling, het stalklimaat of het management op het zeugenbedrijf waar nodig aan te passen om de zoötechnische resultaten, maar ook de diergezondheid en het welzijn te verbeteren.
Online tool
Op dit moment werkt het SowModel als Excel-rekentool, waarbij al gekozen kan worden voor zeven verschillende talen. „In de nabije toekomst komt er een online tool beschikbaar via de SFR-website, vertelt productmanager Jan Fledderus. Hij gebruikt het model nu al in zijn consulten met SFR-klanten die gebruik maken van het Advanced Feed Package. „De voerfabrikanten die al kennis hebben gemaakt met het SowModel zijn enthousiast”, merkt de productmanager: “Het model is flexibel, eenvoudig te gebruiken en biedt snelle inzichten.
SFR maakte voor de ontwikkeling gebruik van beschikbare handboeken en wetenschappelijke literatuur over de nutritionele behoeften van zeugen in verschillende levensfases. Het model is ontwikkeld op verzoek van de diervoederindustrie en medegefinancierd door de Advanced Feed Package -klanten van SFR.
Tekst: Pigbusiness redactie
Beeld: Ellen Meinen
Bron: SFR