Varkenshouders: Maak voerwinst niet openbaar
Volgens varkenshouders heeft het voor hen geen enkele toegevoegde waarde dat deze cijfers openbaar bekend worden gemaakt. Sterker nog, het werkt zelf nadelig. Toeleveranciers en afnemers lezen mee en hebben zo inzicht in de verdiensten van een varkenshouder.
Daar zouden zij hun prijzen op kunnen afstemmen, zodat ze de varkenshouder maximaal kunnen uitknijpen, stellen een aantal varkenshouders.
Reacties varkenshouders
Varkenshouder en voorzitter Varkenshouderij LTO Noord Eric Douma uit Oosterwolde vraagt zich op twitter af „welk doel accountants hebben met het openbaar maken van deze cijfers, het lijkt hem niet in het belang van de klant.”
Varkenshouder Willy Wolfkamp uit Haarle is het hier helemaal mee eens, hij vindt dat ze hier direct mee moeten stoppen, net als Agrovision. In een eerdere tweet zegt hij: „Accon publiceert weer bovengemiddelde voerwinsten, Tonnies zal de prijs spoedig gaan aanpassen. De varkenshouders zijn zo de dupe van de eigen cijfers.”
Alleen nog in studiegroepen cijfers vergelijken
Pig Business besteedde in het december nummer al aandacht aan dit onderwerp. Daar was te lezen dat varkenshouders vinden dat kostprijs cijfers niet meer openbaar bekend moeten worden gemaakt.
Wel vinden ze het nuttig om in een gesloten circuit, bijvoorbeeld in studiegroepen cijfers met elkaar te vergelijken. Deelnemers moeten dan echter vertrouwelijk met deze cijfers omgaan.
Stelling
Op de stelling ´Varkenshouder moet zijn kostprijs niet meer publiceren´, die in december op deze site stond, was 87 procent van de stemmers het eens.