Onrust op internationale tarwemarkten
Dat meldt de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO), de opvolger van de productschappen. De situatie op de internationale graanmarkten is al de hele week gespannen in afwachting van het ‘beruchte’ WASDE-rapport, dat gisteren is verschenen. Daarnaast zorgt het extreme weer in Noord-Amerika voor onduidelijkheid over wat vorst en wind in combinatie met de mogelijk aanwezige isolerende sneeuwlaag gaat doen met het wintertarweareaal.
Zwarte Zeegebied
De inzaai van wintertarwe in de landen van het Zwarte Zeegebied verliep moeizaam als gevolg van overvloedige neerslag. De laatste weken zijn de temperaturen echter mild te noemen, waardoor de wintertarwe er redelijk goed bij staat. Een mogelijke plotselinge strenge vorstperiode zonder een isolerende sneeuwlaag kan echter nog wel roet in het eten gooien, aldus RVO.
Argentinië en India
De tarweoogst in Argentinië verloopt voorspoedig. Analisten verwachten dat de Argentijnse autoriteiten de uitvoer van 1,3 tot 1,5 miljoen ton tarwe zullen toestaan, ondanks een lagere oogst. India meldt een forse stijging van het tarweareaal, zodat de 92,5 miljoen ton tarwe-doelstelling van de autoriteiten bij normale groeiomstandigheden wordt gehaald.
Noord-Afrika
Egypte kocht de afgelopen tijd 535.00 ton tarwe aan, waarvan 360.000 ton in de Europese Unie, 55.000 ton in Rusland en 120.000 ton in Oekraïne. Algerije kocht 550.000 ton maaltarwe in de Europese Unie voor 314,00 tot 315,00 dollar per ton cif.