Column: Marktsituatie vleesvarkenshouders verbetert razendsnel

Ook voor de komende week worden wederom forse varkensprijs stijgingen voorspeld. Duitsland had twee keer plus 10 centen ge, maar de eerste keer is het plus13 centen geworden en ook voor woensdag wordt tussen de 10 en 15 centen verwacht. Dit kan maar één ding betekenen, Nederland zal mee moeten.
De Nederlandse slachterijen zullen plus 10 centen moeten noteren om ook maar iets in de pas van Duitsland te blijven
Afgelopen woensdag was het Vion die met de eerste verhoging kwam; van slechts 6 centen. Deze magere verhoging werd hun niet in dank afgenomen, dus kwam er plus 2 centen bij de toeslag op. Zelf zeggen ze dat ze in totaal 16 centen hebben verhoogd, alleen ik kom niet verder dan 15 centen. Compaxo deed 9 centen en komt nu op een verhoging van 18 centen. Van Rooi gooide zijn notering met 8 centen en komt uit op 19 centen en Westfort deed plus 8 centen en hun prijs steeg met 18 centen in totaal. Uiteraard een mooie score, maar voor woensdag zullen ze weer verder naar boven moeten. En als de Duitsers doen doet wat ze beloven, dan zullen de Nederlandse slachterijen allen plus 10 centen moeten noteren om ook maar iets in de pas van Duitsland te blijven.
Het aantal slachtingen blijft met 293.000 varkens op hetzelfde niveau als vorige week. Wel steeg het gewicht met 1,6 kilogram, maar vorige week daalde het gewicht met 2,2 kilogram en daarmee kan je het gewicht van week 11 gerust in twijfel trekken. In twee weken daalde het gewicht met 0,2 kilogram.
Niemand zal het verbazen dat de vraag naar varkens groot is en dat is ook de reden dat de Boerenvarkensprijs zijn prijs met 12 centen laat stijgen naar 2,28 euro. De tweede reden voor deze forse verhoging komt vanuit Duitsland. Voor komende woensdag staat weer een verhoging met dubbele cijfers op het programma en vooruitlopend op dit is dat, na de verhoging van de 13 centen afgelopen woensdag, teleporc vrijdag al de 2,00 euro noteerde. De vraag naar varkens in Duitsland is ook groot en er wordt zelfs gesproken van 15 centen voor komende woensdag. Hoe het ook is en wat het ook wordt, de situatie voor de vleesvarkenshouder wordt eindelijk en gelukkig snel wat beter.
Denemarken heeft een ongekende verhoging van 10,7 cent genoteerd
In Denemarken dringt de snel beter wordende vleesvarkensmarkt ook door. Denemarken heeft een ongekende verhoging van 10,7 cent genoteerd. België doet het wat kalmer aan en komt met slechts 6 centen. Frankrijk kwam afgelopen week niet verder dan 3 centen. Spanje houdt zijn notering op onveranderd, maar heeft in totaal al wel 16 centen verhoogd. In Italië stijgt de varkensprijs inmiddels ook weer, komende week met 2 centen.
Voor woensdag wordt het dus even spannend, lukt het Duitsland om de 2 euro al te bereiken of moeten we nog even wachten? Hoe het ook is, het is in ieder geval genieten van zulke stappen naar boven.
Even naar Amerika, je zou toch verwachten dat na alle dreigende taal vanuit de USA de varkensprijs daar onderdruk zou staan. Maar zowel in de USA als ook in Canada stijgen de varkensprijzen weer een beetje. Gelukkig maar voor de varkenshouders aldaar. Verder op de wereldmarkt gebeurt er niet zo heel veel. Kleine verhogingen worden afgewisseld door kleine dalingen, maar er gebeurt niet echt veel.
Biggenmarkt ook in de lift door hogere varkensprijs
In Duitsland doet de biggenmarkt het zoals verwacht, varkensprijs fors naar boven, de biggenprijs notering gaat voor ongeveer de helft mee. 5 euro en de verwachting is dat vrijdag aanstaande dit nog een keer gebeurt. Spanje laat zijn notering op onveranderd. In Nederland is er vraag naar biggen, maar de handel en vleesvarkenshouders wensen niet veel meer te betalen. De Boerenbiggenprijs stijgt nog wel met 2 euro naar 78 euro.