Meer tarwe en minder maïs beschikbaar
Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update dat veel afhing van het nieuwe World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapport. Vrijdagavond 10 januari werd dit nieuwe rapport van het Ministerie van Landbouw in de VS gepubliceerd. Voor de granen was het rapport positief en werden de voorraden voor tarwe fors verhoogd. Door het grote prijsverschil tussen maïs en tarwe is het tarweverbruik verlaagd en werd het verbruik van maïs verhoogd met 2,9 miljoen ton. De maïsvoorraden werden verlaagd met 2,2 miljoen ton.
Druk blijft aanhouden
De termijnmarkten reageerden direct op het rapport met als gevolg dat de tarwenoteringen op de CBOT daalden met 15 dollar/bushel en de Matif in Parijs daalde met 3 euro/ton. Deze week herstelden de noteringen zich licht op de CBOT maar in Parijs zagen we enkel rode cijfers op de borden. Na het verschijnen van het rapport zijn de noteringen op de Matif deze week gedaald met 5 euro/ton.
De druk op de graannoteringen blijft voorlopig aanhouden is de verwachting omdat er simpelweg enkel positief nieuws te melden is. Zo verhoogde India de tarweproductie met 7,5 miljoen ton en is de beschikbaarheid van tarwe uit het Zwarte Zeegebied is nog steeds zeer ruim.
In het algemeen positief
Verder zijn de weeromstandigheden op het Noordelijk halfrond over het algemeen positief voor de wintergranen. In Canada en de VS is het koud maar hier worden de granen beschermd door een laagje sneeuw. Aan de andere kant van de oceaan is het in Europa ongekend zacht en Rusland meldt dat 95 procent van het wintergraan er goed bij staat.
In Europa daalden de tarwenoteringen in navolging van de noteringen op de wereldmarkt. Ook de gerstnoteringen daalden door een teleurstellende export en de maisnoteringen hielden geen stand wat het gevolg was van de enorme maisinvoer de laatste weken uit o.a. Oekraïne en Brazilië.
Marktinfo soja en raap
Voor sojabonen lag het WASDE rapport in lijn met de verwachting. Voortreffelijke productieomstandigheden in Zuid-Amerika vertalen zich in een kleine 2 miljoen ton hogere wereldproductie. Omdat het verbruik van sojabonen nauwelijks wijzigde, werden de eindvoorraden verhoogd met 1,7 miljoen ton tot 72,3 miljoen ton.
Ondanks dit positieve nieuws zagen we een vrij forse stijging van de sojanoteringen wat veroorzaakt wordt door de enorme vraag naar soja. De grote vraag naar soja wordt vooral gevoed door China. Het USDA verwacht dat China in 2013-2014 69 miljoen ton soja gaat importeren wat een stijging van is15,2 procent t.o.v. 2012-2013.
Nieuwe oogst
De nieuwe oogst uit Zuid Amerika komt beschikbaar vanaf mei. Deze week zijn vooral de noteringen vanaf mei fors gestegen. Spraken we vorige week nog over een verschil tussen de dag noteringen en de noteringen van mei van 60 euro/ton, inmiddels is dit verschil verkleind tot 40 euro/ton.
Op de fysieke markt stegen deze week de sojanoteringen voor directe levering met 3 euro /ton, terwijl die van raapzaadschroot stegen met 9 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen fors met 15 euro /ton en die van raap nieuwe oogst met 3 euro/ton.
Koers euro/dollar
De laatste week werd de euro wat sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 17 januari 2014 noteerde de koers 1,3605 euro/dollar tegen 1,3592 vorige week, wat 0,0013 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm