Onderzoek failliet biobedrijf niet afgerond
Het regionale landbouwvakblad Vee & Gewas meldt dat hij in zijn meest recente verslag grote vraagtekens zet bij de eerder door de eigenaar gegeven oorzaak; het wegvallen van de export naar Duitsland door schandalen met vlees en biologische eieren.
Geen financiële nood in 2012
„Anders dan de bestuurder (Henk de Lange, red.) stelt is er geen sprake van grote vleesschandalen met varkens. Recent is een paardenvleesschandaal geweest en een schandaal rondom het keurmerk Beter Leven. Echter deze schandalen hebben juist positief uitgepakt voorde markt van biologisch varkensvlees,” zo stelt Damstra.
Hij vindt het ook opmerkelijk dat er in 2012 nog een winst is gemaakt van 89.000 euro, bijna het dubbele van 2011; „Deze cijfers geven geen beeld van een bedrijf in financiële nood.”
Sterk gestegen productie
Wel constateert hij een sterk gestegen productie van biologisch varkensvlees in landen als Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Daardoor daalde de export vanuit Nederland sterk, ondanks de in deze crisistijd nog steeds groeiende vraag naar dit vlees vanuit de markt. Bij het Dedemsvaartse varkensbedrijf ging het vooral om de sterk gedaalde export van biologische biggen.
Bij de inmiddels gestarte controle van de boekhouding heeft Damstra gemerkt dat de jaarrekening bij het begin van het destijds innovatieve bedrijf in 2009 te laat klaar was. Die boekhoudkundige overtreding is echter verjaard. De Lange was voor bijna tweederde deel eigenaar. De rest was van investeringsmaatschappij Wadinko dat zich niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeide.
Rabobank grootste schuldeiser
Uit de voorlopige cijfers in het faillissementsverslag blijkt verder dat de schuldeisers ruim 2 miljoen euro willen zien. Daarvan is de Rabobank Vaart en Vechtstreek met ruim 1,5 miljoen verreweg de grootste. De curator verwacht niet dat alles betaald kan worden uit bijvoorbeeld de verkoopopbrengst van het bedrijf.
Er is ook nog geen zicht op een definitieve doorstart. Wel is samen met de koper van de aanwezige varkens direct na het faillissement ervoor gezorgd dat het Skal-certificaat behouden blijft zodat biologische productie ook in de toekomst mogelijk blijft.
Tekst: Lauk Bouhuijzen