EU voorspelt tot 2023 goede prijzen
Dat schrijft de Europese Commissie in het rapport ‘Medium-term prospects for agricultural markets and income’ dat vooruitblikt op de landbouwmarkten tot 2023.
Sterke vraag
De Europese vleesproducenten mogen rekenen op een sterke wereldwijde vraag. Ook de binnenlandse consumptie trekt weer aan: van 64,7 kilo vlees dat een gemiddelde Europeaan in 2013 in de supermarkt kocht naar 66,1 kilo in 2023.
Kip blijft de belangrijkste groeier onder de vleesproducten dankzij zijn prijs, gebruiksgemak en gezond imago. Varkensvlees houdt stand als vleesproduct nummer één, terwijl rund- en schapenvlees aandeel verliezen in het consumptiepatroon.
Vergeleken met dezelfde referentieperiode 2010-2012 stijgt de varkensvleesproductie met 2,8 procent tot 23,4 miljoen ton in 2023.
Europese graanmarkt
De Europese graanmarkt kondigt zich redelijk krap aan in het komende decennium. Door de beperkte graanvoorraden zullen de prijzen boven de historische gemiddelden uitkomen. In 2023 zal er naar schatting 316 miljoen ton graan geoogst worden. De gemiddelde opbrengsten per hectare zullen maar beperkt (+0,6 procent per jaar) toegenomen zijn.
Korrelmaïs (18 procent) en tarwe (41 procent) gaan een nog groter aandeel binnen het Europese graanareaal innemen.
Stijgend landbouwinkomen
Ook het landbouwinkomen zal op de middellange termijn stijgen. De boeren en tuinders zouden in 2023 17,5 procent meer verdienen. In de nieuwe lidstaten gaan zij er meer dan dubbel zo snel op vooruit. De inkomenskloof wordt daardoor kleiner, maar gemiddeld genomen kan je nog steeds beter landbouwer zijn in West- dan in Oost-Europa.
Klik hier voor het hele rapport.