Column: Varkensprijs, even iets minder meer maar nog steeds hoger

Dat de varkensprijs nog verder gaat stijgen, daar twijfelt bijna niemand meer aan, maar voor de komende week kon het weleens ietsje minder meer gaan worden. Afgelopen week werd Vion gedwongen om iets extra te doen. Op de late woensdagmiddag dacht Vion nog dat plus 8 centen voldoende zou zijn, maar op donderdagmorgen kwamen ze toch met 9 centen en nog eens 3 centen van de toeslag ging in de notering. Zodoende werd het plus 12 centen en kwam ze op 1,90 euro ofwel netto dus 9 centen. Van Rooi, Westfort en Compaxo deden alle drie 8 centen.
De vraag naar varkens is en blijft bijzonder goed. Helaas zijn er geen cijfers bekend van aantallen geslacht en geëxporteerd anders konden we mooi zien hoeveel varkens er minder zijn in Nederland. Wel heb ik nog week 12 waar 293.170 varkens werden geslacht in Nederland. De export was daarentegen slechts 4421 dieren, waarvan er 3300 varkens naar Duitsland zijn gegaan. In totaal waren er dus nog maar 297.500 slachtvarkens in Nederland.
Hoe nu verder? De vraag naar varkens is er en slachterijen willen hun aantallen behouden. Maar ook Duitsland vraagt weer meer varkens en dat maakt het alleen nog maar mooier en daarom verhoogt de Boerenvarkensprijs de prijs met 5 centen naar 2,33 euro.
Dus grote vraag naar varkens en handelaren kunnen niet aan hun leverplicht voldoen en kopen varkens voor veel geld bij
In Duitsland willen ze of wilden ze op de rem. Ook hier is er evenwel een gebrek aan varkens en ondanks het geklaag bij Tönnies kwam er gewoon 10 en bij de varkensprijs op afgelopen woensdag en schoot de notering in Duitsland naar 1,95 euro. Hier moest het maar even bij blijven werd er op donderdagmorgen gezegd. In de loop van de dag veranderde het alweer naar: ‘Ook komende week worden ze duurder’. Mijn zeer betrouwbare bron zegt dat ze woensdag aanstaande 2 euro gaan noteren. Een plus van 5 centen dus.
En toen de vrijdag op kwam Teleporc waar alle 1125 varkens werden verkocht voor een gemiddelde prijs van 2,076 euro. De partij die het meeste op bracht, kwam op 2,105 euro uit. Deze varkens worden de komende dagen geleverd. Na de Teleporc werden er nog drie partijen verkocht op de marktplaats voor 2,10 euro, levering van 5 tot 8 april. Dus grote vraag naar varkens en handelaren kunnen niet aan hun leverplicht voldoen en kopen varkens voor veel geld bij. Nu is het de vraag: blijft het bij 2 euro aanstaande woensdag of gaan ze direct eroverheen. We laten ons graag verrassen door de grotere stappen omhoog.
De rest van Europa gaat mondjesmaat wel mee. België moet wel en noteerde 8 centen hoger. Denemarken doet deze week plus 4 centen. Frankrijk heeft zijn eigen markt, maar verhoogt toch 2,5 centen. Spanje doet plus 2 cent en Italië noteert 3 cent hoger. De landen die graag in Duitsland varkens laden, Polen en Hongarije stegen vorige week respectievelijk 13 en 10 en en dat verklaart de snelle stijging de afgelopen weken en vermoedelijk ook de komende weken. Varkenshouders, het zit weer goed.
Voor de komende week komt de biggenmarkt steeds meer in balans
De varkensprijs in Duitsland ging met 10 centen omhoog en vaak gaat de helft naar de biggennotering. Zo ook deze week steeg de biggennotering daar met 5 euro naar 71 euro. Spanje heeft de rem op de biggenprijs en vraagt ook minder biggen. Dat zal het gevolg zijn van dat ze zelf meer biggen hebben. Hier bleef de notering onveranderd op 77 euro. In Nederland daalt de vraag naar biggen, doordat er minder plek leegkomt en het aanbod loopt ook hier iets op. De plekken die vorige week nog leeg bleven, worden nu wel gevuld. Toch kan de biggennotering in Nederland 2 euro stijgen naar 80 euro. Voor de komende week komt de biggenmarkt steeds meer in balans en maakt dit een hogere notering voor de biggen steeds lastiger. Een veel hogere varkensprijs zal de biggennotering nog wat hogerop kunnen helpen.