‘Wakker Dier maakt het veel te bont’
Dat valt op te maken uit de woorden van Aalt Dijkhuizen, scheidend bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Bij zijn afscheid zet hij Wakker Dier op zijn nummer, meldt dagblad De Telegraaf.
„Internationaal staan Denemarken, Zweden en Nederland aan de top. Je zult niet veel plekken in de wereld vinden waar welzijn en gezondheid van de dieren beter is geregeld. Actiegroepen als Wakker Dier vertekenen het beeld en dat blijft hangen in de hoofden van mensen.”
Nertsenhouderij
Een van de zaken die Dijkhuizen aan de kaak stelt, is het verbod op het fokken van nertsen, dat over een aantal jaren ingaat. Daarin staat Nederland alleen. Tegelijkertijd wordt de consumptie van nertsenbont niet verboden. Iedereen mag het gewoon dragen.
Een bontkraag is zelfs weer in. Al dat bont komt binnenkort uit landen als China en Polen. In die landen staat dierenwelzijn nog in de kinderschoenen. Met onze wetten zorg je ervoor dat de dieren het slechter krijgen.
Verbod op de legbatterij
Hetzelfde geldt voor het verbod op de legbatterij, een Europese regel. „Op zich een prima regel, ware het niet dat twee derde van alle eieren wordt verwerkt in allerlei producten, bijvoorbeeld mayonaise.
Die invoer is niet tegen te houden. Niets staat zo de invoer van batterijeieren die verwerkt zijn in allerlei producten dus in de weg. Een effectieve manier om je eigen industrie met dit soort hoge eisen om zeep te helpen.”
Nederland schiet zichzelf in de voet
Gaat Nederland te ver? „Te ver is niet de juiste term. We wijken wel af. Natuurlijk, iemand moet vooroplopen. En ik wil niet gezegd hebben dat we niet nog meer kunnen verbeteren. Maar we lopen te ver op de troepen vooruit.”
„De politiek zegt: ’We hebben een voorbeeld gesteld’. Maar dat is jezelf voor de gek houden. We zijn gewoon een klein land in de wereld.”