'Aanvoer niet-transportwaardige dieren bij slachthuizen daalt'

Dat het aantal niet-transportwaardige dieren afneemt, komt volgens de staatssecretaris onder meer door de aangescherpte regels voor het vervoer van lichtgewonde en zieke dieren in 2021. 'De daarmee gepaard gaande duidelijkheid voor ondernemers over wat wel en niet is toegestaan vind ik een positieve ontwikkeling', zo stelt Rummenie in de reactie.
Varkens in Nood roept de staatssecretaris op om zo snel mogelijk extra maatregelen in te voeren en streng te handhaven als er toch zieke dieren worden getransporteerd. Rummenie legt uit dat dieren die ongeschikt zijn voor transport, sowieso al nooit vervoerd mogen worden. 'Het is dus de plicht van de sector om alleen dieren te vervoeren die daar geschikt voor zijn.'
Aangescherpt beleid
Mochten er toch zieke dieren op transport worden gezet, dan treedt de NVWA op. Die werkt op dit moment al met verscherpt toezichtbeleid. Dat beleid wordt toegepast als een transportbedrijf meer dan vier keer een overtreding met de classificatie 'zwaar' begaat. Daarna worden maatregelen getroffen. Afhankelijk van de incidenten kunnen dit bijvoorbeeld meer inspecties of het toezichthouden met een tweede inspecteur (vier ogen-principe, red.) zijn. Ook het schorsen of het intrekken van de vervoersvergunning behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast onderzoekt de NVWA of het toezicht in de keten verbeterd kan worden. Als één varkenshouder meerdere keren zieke of gewonde dieren op transport zet, dan zou deze ondernemer vaker gecontroleerd moeten worden, schrijft de staatssecretaris in een voorbeeld. 'Er zijn veel ondernemers die zich wel aan de regelgeving houden. Ik ga ervan uit dat bedrijven die dat bewust niet doen, door de NVWA aangepakt worden en zich daarna wel aan de wet houden.'

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Tweede Kamer