MRSA-richtlijn ziekenhuizen versoepeld
In een polikliniek kunnen mensen terecht voor een kleine behandeling, waarbij geen opname in het ziekenhuis is voorzien, zoals een röntgen foto maken.
Wanneer ziekenhuizen deze richtlijn hanteren betekent dit voor dragers van de MRSA-bacterie, dat hun afspraak niet meer aan het einde van het spreekuur wordt gepland. Daarnaast dragen medewerkers en artsen geen extra beschermende kleding meer tijdens het bezoek of het onderzoek op de polikliniek, meldt DLV advies.
Aanleiding versoepeling
Uit onderzoek en uit praktijkervaring is gebleken dat het risico op verspreiding van MRSA bij de poliklinieken, zeer klein is. Dit gaf aanleiding tot het versoepelen van maatregelen voor een polikliniekbezoek.
Wanneer een MRSA-patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis, een operatie krijgt of een andere ingreep ondergaat, dan blijven extra maatregelen wel nodig als de MRSA-patiënt positief getest wordt op MRSA.
Onderzoek naar verdere versoepeling
Een tweetal ziekenhuizen in Noord-Brabant versoepelt vanaf begin volgend jaar de maatregelen voor patiënten met een Veegerelateerde MRSA-bacterie: een varkenshouder wordt op een eenpersoonskamer verpleegd. De deur hoeft niet gesloten te blijven. Tijdens de verzorging dragen de medewerkers een schort en handschoenen. Zij dragen geen masker of muts.
Verpleegkundigen die een varkenshouder verzorgen zullen regelmatig getest worden op Veegerelateerde MRSA. De resultaten die de ziekenhuizen tijdens dit twee jaar durende project verzamelen, koppelen zij terug aan de landelijke adviesorganen.
„Varkenshouders uit het praktijknetwerk ‘MRSA’ zijn erg blij met de versoepeling van de landelijke maatregelen”, aldus Judith Mulder van DLV, projectbegeleider praktijknetwerk ‘MRSA’.