IKB Varkens: Nee tegen Global Gap
„Global Gap biedt Nederlandse varkenshouders geen enkele meerwaarde. Sterker nog, het versterkt de oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse varkenshouders, omdat de Nederlandse varkenshouder voor de kosten opdraait”, stelt IKB Nederland Varkens.
Uit onderzoek blijkt dat de eisen van IKB Nederland Varkens op het gebied van onder andere dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid ruimschoots aan de Global Gap eisen voldoen. De in Nederland geldende eisen liggen hoger dan door het buitenland gestelde eisen.
Verplichte antibioticaregistratie
Een goed voorbeeld hiervan is de in Nederland verplichte antibioticaregistratie. Toch ziet CBL graag dat de Global Gap eisen worden ingevoerd omdat het hierdoor mogelijk wordt vlees te kunnen importeren dat aan lagere eisen voldoet.
De kosten van de invoering van de Global Gap eisen komen op het bordje van de varkenshouder terecht. Het is natuurlijk belachelijk dat je zelf moet betalen om je concurrentiepositie te verzwakken. Helaas is dit toch de waarheid.
Doorbelast aan varkenshouder
Het feit is dat het kwaliteitssysteem IKB Varken (van CoMore en Verin) haar tarieven heeft moeten verhogen. Dit terwijl IKB Nederland Varkens haar tarieven juist aanzienlijk heeft verlaagd. Hieruit blijkt dat de kosten van Global Gap door IKB Varken aan de varkenshouder worden doorbelast.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: IKB Nederland varkens
Beeld: IKB Nederland varkens