Hongarije suggereert 'biologische aanval' bron MKZ-uitbraak

Hongarije opperde donderdag een ‘biologische aanval’ als mogelijke bron van de eerste uitbraak van mond-en-klauwzeer in het land in meer dan een halve eeuw. De uitbraak heeft geleid tot grenssluitingen en massale slachting van vee in het noordwesten. Het land meldde vorige maand voor het eerst in meer dan 50 jaar een geval van mond-en-klauwzeer op een veehouderij in het noordwesten, vlak bij de grens met Oostenrijk en Slowakije, zo meldde de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, verwijzend naar de Hongaarse autoriteiten.
Kunstmatig gefabriceerd virus
De Hongaarse diergezondheidsautoriteiten hebben in de afgelopen week op bijna 1.000 boerderijen in Hongarije controles uitgevoerd, waarvan er slechts vier in de getroffen noordwestelijke regio een positief resultaat opleverden.
„In dit stadium kunnen we zeggen dat niet kan worden uitgesloten dat het virus niet van natuurlijke oorsprong is. Mogelijk hebben we te maken met een kunstmatig gefabriceerd virus", vertelde de stafchef van premier Viktor Orban, Gergely Gulyas, tijdens een persconferentie. Hij gaf echter geen informatie over wie hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Hij zei ook dat het vermoeden gebaseerd was op mondelinge informatie van een buitenlands laboratorium en dat hun bevindingen nog niet volledig bewezen en gedocumenteerd zijn.
Duizenden dieren geruimd
Duizenden stuks vee zijn er inmiddels geruimd om MKZ in te dammen, terwijl Oostenrijk en Slowakije tientallen grensovergangen hebben gesloten, nadat de ziekte ook in het zuiden van Slowakije opdook. De getroffen bedrijven hebben geschokt en emotioneel gereageerd op de massale ruiming van hun dieren.