Vion saneert Duitse slachterijen
Vion Food heeft zo'n dertig werkmaatschappijen in Duitsland en dat brengt veel kosten met zich mee. De Duitse activiteiten zijn nog steeds verlieslijdend, meldt de krant, die heeft gesproken met president-commissaris Hans Huijbers.
De Nederlandse slachterijen liggen volgens Huijbers wel op koers. De ingrepen van de afgelopen paar jaar hebben resultaat gehad. Enkele slachtlocaties zijn gesloten en in Boxtel zijn miljoenen geïnvesteerd in nieuwe slacht- en verwerkingscapaciteit.
50 miljoen euro
De kosten van de Duitse sanering worden geraamd op 50 miljoen euro, onder andere door een sociaal plan voor de werknemers die ontslagen worden en door afboekingen op bedrijven. Vion heeft hier geld voor nadat de verkoop van Ingredients meer heeft opgebracht dan van te voren was ingeschat. Het concern kreeg 1,6 miljard euro; na afboeking van schulden kon het nog 500 miljoen op de balans bijschrijven. Maar voor de sanering wordt niet enkel dit geld aangesproken; deze zomer gaat Vion met de banken praten voor aanvullende financiering.