Column: Duitsland zet de rem op de varkensprijs

Het was deze week Duitsland die de varkensprijs op onveranderd liet staan en dat had meteen gevolgen voor de Nederlandse varkensprijs, nagenoeg onveranderd. Het blijft een markt met al zijn grillen, dat maakt het ook interessant. Als ik vorige weekend had geschreven: de komende week onveranderde varkensprijs. Dan waren er vele reacties geweest met een de strekking, die vent is .......!
Nederland ging afgelopen week mee met het onveranderd in Duitsland
Tot maandag was het allemaal zonneschijn op de Duitse varkensmarkt. Het kon niet op. Voor 10 tot 15 centen, bovenop de Teleporc prijs van een week eerder, werden de varkens verkocht op de marktplaats. Teleporc kende op 8 april zelfs de hoogste notering van 2,13 euro. Alles wees erop dat afgelopen woensdag de notering met 5 en misschien wel weer met 10 centen zou gaan stijgen.
Niks van dat alles. ONVERANDERD. Het waarom? Ik blijf je het antwoord schuldig. Natuurlijk was de afspraak onveranderd tot 26 maart en dan twee weken plus 10 centen, wat uiteindelijk plus 13 en 10 centen is geworden, maar niemand heeft gesproken over daarna weer onveranderd. Het lijkt erop dat dit ook een afspraak was. Ik zeg met nadruk het lijkt erop. Maar als het een afspraak is dan is het wel een hele vreemde.
Nederland ging afgelopen week mee met het onveranderd in Duitsland. Alleen Westfort deed er nog 2 centen bij om in het spoor van de andere slachterijen te blijven. De vraag naar varkens was goed, maar voor de komende wek wordt al gesproken dat er slachterijen vol zitten. Vertaal het als: we willen er niet meer slachten, want het slachtaantal is inmiddels gedaald naar 279.000 varkens. Tien weken geleden waren dit nog 35.000 varkens per week meer. Het volzitten zal worden gebruikt om de prijs niet te hoeven laten stijgen. En natuurlijk zullen er een paar varkens zijn die bleven liggen, omdat de gedachte was dat ze nog duurder zouden worden. Deze gedachte kunnen we de komende weken wel laten varen, omdat er toch een slachtdag gaat uitvallen en natuurlijk komen ook varkens van de Tweede Paasdag naar voren om plek te hebben voor de biggen. Voor de Boerenvarkensprijs was het vrijdagmiddag een helaas - onze overmoed wordt gestraft - we moeten terug en daarom corrigeren we met min 5 cent naar 2,28 euro.
In 2025 zijn er in deze veertien weken 4.031.000 varkens geslacht
Zoals gezegd, in week 14 zijn er 279.000 varkens geslacht. Dat zijn 14.000 stuks minder dan twee weken eerder. In 2025 zijn er in deze veertien weken 4.031.000 varkens geslacht en dat waren 60.000 dieren minder dan vorig jaar in veertien weken. Wel moet erbij worden gezegd dat de export minder is geworden, namelijk 111.000 varkens minder ofwel van 266.000 varkens naar 155.000 varkens dit jaar. De afgelopen week was het aantal echter weer op bijna 9.000 stuks tegenover 4.800 varkens een week eerder.
De komende weken zal er weinig veranderen, maar de strijd om de varkens is nog zeker niet gestreden. Na Pasen komen er weer volle slachtweken en dat zal de vraag zeker weer aanwakkeren en aan mij is het nog om te achterhalen welke afspraken er in Duitsland nu weer liggen; als ze er liggen natuurlijk.
In Europa daar stijgen de varkensprijzen in de meeste landen nog, alleen België houdt het op onveranderd. Denemarken verhoogt met 2,5 centen. Frankrijk verhoogt met ruim 5.5 centen. Spanje laat haar notering met 2,5 centen en Italië doet er 4 centen bij de varkensprijs op.
Voor de komende weken lijkt een onveranderde biggenprijs het meest logische
De biggenmarkt doet het even iets minder, maar de oorzaak moet voor een deel worden gezocht in Hongarije. Dat land getroffen is door MKZ. Hongarije neemt nu veel minder biggen af en dat zijn voornamelijk Deense en Oostduitse biggen. Voor deze biggen wordt een andere plek gezocht en dat zorgt toch voor wat druk. In Nederland komen nu even wat meer biggen. Verschillende vermeerderaars hebben nu weer wat meer biggen en ook dit zorgt voor lichte druk. De biggenprijs in Spanje en ook in Duitsland blijft de komende week op onveranderd en deze onveranderd wordt gevolgd door de Boerenbiggenprijs en we blijven op 80 euro staan.
Voor de komende weken lijkt een onveranderd het meest logische. Wel wordt er gezegd dat bij verschillende stoppende vermeerderaars de komende weken de laatste biggen worden geladen. De vraag is: heeft dit invloed op de biggenprijs?