Overname Vion geen effect op Rendac
„Rendac heeft laten weten dat er geen aanleiding is om te verwachten dat er iets verandert. Het bedrijf is onder de Wet Dieren aangewezen voor het ophalen en verwerken van kadavers en er bestaan afspraken over de opbouw van de tarieven. In principe gaan deze over op de nieuwe eigenaar”, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Een woordvoerder van Rendac bevestigt dat. „Er gaat voor de boer niets veranderen. Onze manier van werken is gebaseerd op vaste wettelijke uitgangspunten voor de destructie van kadavers. Dat staat helemaal los van wie de eigenaar is van dit bedrijf.”
Beursgenoteerd
In tegenstelling tot Vion is Darling-concern beursgenoteerd. De vrees dat onder druk van de aandeelhouders de tarieven komende jaren extra verhoogd kunnen worden, wordt door Rendac niet gedeeld. „Beursgenoteerd of niet maakt niet zoveel uit; het is vooral een nuanceverschil tussen VION en Darling. Wij hebben als Rendac een aanbied- en ophaalverplichting, gebaseerd op een politieke keuze in het kader van de volks- en diergezondheid. Dat voeren wij uit en dat blijven we ook netjes doen.”
Verburg
Toenmalig minister van landbouw Gerda Verburg besloot in 2008 ondanks veel protesten de rijksbijdrage voor kadaververwerking af te schaffen. Wel bleef Rendac het monopolie houden en moesten veehouders er verplicht gebruik van maken. Landbouworganisaties vreesden dat dit tot te hoge tarieven zou kunnen leiden.
De tarieven worden nu jaarlijks vastgesteld, waarbij EZ goedkeuring moet verlenen. Er zijn afspraken over de opbouw van tarieven, te onderscheiden in werkelijke kosten en een afgesproken percentage opslag.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek