
Varkenshouderij: de sector heeft de kracht voor een goede positie in 2030

Krachtig, eensluidend verhaal
Linda Verriet, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) gaf aan dat de sector met één stem moet spreken en een krachtig, eensluidend verhaal moet presenteren om haar positie te versterken. Verriet verwees naar onder andere het Convenant dierwaardige veehouderij en de AMvB’s, waarvan de internetconsultatie is gestart en die door de overheid worden vastgesteld. Volgens Verriet is welzijn momenteel het moeilijkste dossier voor de varkenshouderij. Ze verwacht wel dat de nieuwe regels een brug kunnen slaan tussen maatschappij en politiek.
Impact van krimp, met kansen
Iedere ondernemer in de varkensvleessector merkt dagelijks de gevolgen van het geldende beleid. Eén van de sprekers op de bijeenkomst was Addy van Rooi van slachterij Van Rooi Meat. Volgens hem is de overheid zich onvoldoende bewust van de impact van de krimp van het aantal varkens op de structuur van de sector en de lokale economie: naar verwachting zal het aantal productieve zeugen tegen 2030 dalen van 645.000 naar 530.000. Toch biedt deze krimp ook kansen voor ondernemers. Overgebleven bedrijven krijgen een andere marktpositie en kunnen zich nog meer richten op hogere marges en een verbetering van de diergezondheid.
Beter voor het voetlicht brengen
Dat ziet ook biologisch varkenshouder Ruben Exterkate. Hij vindt dat de biologische varkenshouderij nog beter duidelijk moet maken aan de consument waarin de productie zich onderscheidt. Duurzaamheid is niet alleen biologisch, geeft hij aan. Denk bijvoorbeeld ook aan de grote hoeveelheid circulair voer waar varkens hoogwaardig eiwit van maken. De markt bestaat uit consumenten met verschillende wensen en behoeftes, die vanuit de diverse marktconcepten - van biologisch, beter leven en regulier - bediend kunnen worden.
Conclusie van de bijeenkomst: Een krachtige varkenshouderij blijft in Nederland. “Mits we gezamenlijk goed invulling geven aan en inspelen op de veranderingen. Met deze bijeenkomst hebben we willen onderstrepen dat er één krachtig geluid nodig is, naast een sterke periferie en ondernemers met visie en ambitie. Dit is niet vrijblijvend, iedereen heeft hierin de komende jaren zijn verantwoordelijkheid”, stelde Steenbreker.
Meer weten?
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Wil je meer informatie of advies over de toekomst van jouw varkensbedrijf? Neem dan contact op met onze bedrijfsadviseurs.
Tekst: Frank Steenbreker