WUR onderzoekt alternatieve eiwitteelten
Aanleiding voor deze proeven is dat de Europese Unie heeft aangegeven dat de veevoerindustrie minder afhankelijk moet worden van eiwitimport uit Noord- en Zuid-Amerika.
Met de toenemende wereldbevolking stijgt ook de agrarische consumptie. Hierdoor heeft de veevoerindustrie meer grondstoffen voor dierlijke eiwitten nodig. Soja is nog altijd de meest geschikte eiwitbron door haar goede aminozuursamenstelling. Volgens Chris de Visser, business developer bioraffinage van Wageningen UR, importeert Europa ruim 30 miljoen ton soja per jaar uit Noord- en Zuid-Amerika. „Die afhankelijkheid maakt Europa kwetsbaar en dat wil de EU veranderen", zegt De Visser.
Sojaopbrengst moet stijgen
Op dit moment wordt er in Europa 400.000 hectare soja verbouwd. Wanneer Europa meer zelfvoorzienend wil zijn in haar eigen sojabehoefte, zal er behoorlijk meer soja geteeld moeten worden. De opbrengsten van soja in Europa vallen op dit moment nog tegen. De Visser: „Pas als de opbrengst per hectare flink stijgt, zijn akkerbouwers te verleiden om tarwe en maïs te vervangen door soja."
Bioraffinage
Omdat de verwachting is dat er eerste jaren nog geen voldoende soja geteeld gaat worden in Europa zijn er volgens De Visser ook alternatieven voor soja nodig: „We kijken bijvoorbeeld naar de perskoek van koolzaad en zonnebloem. Dit is een bijproduct van de productie van plantaardige oliën, waarvan de voederkwaliteit verbeterd kan worden door het bioraffinageproces aan te passen. Daarnaast onderzoeken we of we uit andere agrarische restproducten, zoals suikerbietenblad, een volwaardig eiwitconcentraat kunnen halen."
Algen en eendenkroos
Wanneer er wat verder naar de toekomst wordt gekeken, zijn algen en eendenkroos ook aantrekkelijk. „In potentie kun je hieruit per hectare vier tot vijf keer meer eiwit winnen dan uit soja. Resultaten uit onze proeven met bioraffinage wijzen bovendien uit dat het eiwit kwalitatief goed is. Probleem is dat het eiwit verpakt is in veel water dat nog wel eerst verwijderd moet worden. Daarom werken we nu aan een methode om het water tegen acceptabele kosten te verwijderen."
Samen werken
De Visser roept de Europese diervoederindustrie en zaadveredelaars samen te werken om een markt voor alternatieve eiwitbronnen te creëren. Volgens de Visser willen de Europese supermarkten al toe naar producten die volledig vrij zijn van gemanipuleerde grondstoffen. Dit biedt volgen hem kansen voor GM-vrije eiwitbronnen uit Europa.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Trekkerweb.nl, Trekkerweb, Agrifirm