Column: Voor vier dagen voldoende varkens, prijs onveranderd

Rond Pasen zijn er vaak voldoende varkens door het uitvallen van een slachtdag. Zo ook deze week en er zal voor de slachterijen weinig aanleiding zijn om de varkensprijs te verhogen. Het aanbod is zeker niet groot, maar wel groot genoeg om de behoefte te dekken.
Ik durf te gokken dat we over een half jaar op ongeveer 250.000 varkens per week komen
Het aantal geslachte varkens in week 15 was slechts 265.000 dieren. In 2024 was dit aantal nog 290.000 varkens. Met dit gegeven weet je ook dat er amper met varkens hoeft te worden geschoven en daarom is er na komende week ook weer een tekort aan varkens. Maar voor nu nog niet dus kan de Boerenvarkensprijs niet anders dan op 2,28 euro onveranderd te noteren.
Wat gaan de aantallen varkens doen en hoever gaan we nog dalen? Halen we er eerst de exportcijfers erbij, deze waren in week 15 slechts 7.000 dieren; ruim 10.600 stuks minder dan vorig jaar in week 15. Bij elkaar zijn er in week 15 een slordige 35.000 varkens minder afgeleverd dan vorig jaar. Natuurlijk was het vorig jaar de week na Pasen; het zal daarom een iets vertekend beeld geven, maar nog steeds fors minder. Ik durf te gokken dat we over een half jaar op ongeveer 250.000 varkens per week komen en het is de vraag hoeveel er dan nog naar Duitsland gaan, want dat zal mede de krapte veroorzaken in Nederland.
Toekomst is vooruitkijken en we zien nu al dat er afspraken gemaakt worden. met name in Duitsland. Hoe zorgelijk is dit? Daar wisten ze al weken van tevoren dat er tweemaal 10 centen bij kwamen en dat de prijs daarna weer onveranderd zou blijven. Wie werkt hieraan mee? De slachterijen in Duitsland, dat lijkt mij duidelijk, maar wie nog meer? Dat dit niet in het belang is van de Nederlandse en Duitse varkenshouders is helder, maar waar ligt de oplossing?
In Duitsland werden op 8 april nog varkens verkocht voor 2,13 euro, de dag daarna werd het duidelijk: de slachterijen houden de prijs onveranderd op 1,95 euro. Afgelopen week ook onveranderd en het heeft er alle schijn van dat de komende week weer gaat gebeuren. Onveranderd in Duitsland betekent dat Nederland ook onveranderd blijft.In Europa is het maar weinig anders. Links en rechts onveranderd, behalve Italië. Zij doet er 4 centen bij.
De biggenprijs heeft eerder de neiging om te verlagen dan om te verhogen
De biggenmarkt is aan het wankelen. Het aanbod wordt groter en de vraag minder. Ook vanuit het buitenland en met name Spanje. Zij wil er minder en er wordt ook minder voor de biggen geboden. Duitsland vraagt nu net even wat meer biggen, maar ook hier blijft de prijs onveranderd. De biggenprijs heeft eerder de neiging om te verlagen dan om te verhogen, maar deze week blijft de Boerenbiggenprijs nog onveranderd op 80 euro staan.
Iedere keer weer is er een reden om niet te verhogen
Ik kom nog even terug op de varkensprijs. Al in mijn NVV tijd waren we bezig om te vechten voor een hogere notering. Toen werd er vaak gezegd: het aanbod moet dalen, want dat zal zorgen voor een hogere varkensprijs. Nu ruim tien jaar later daalt het aanbod en ook nog eens fors, maar de varkensprijs blijft een strijd. Iedere keer weer is er een reden om niet te verhogen. Ik denk dat varkenshouders met elkaar eens afspraken moeten maken. Het gebeurt nu ook en daar wordt niet tegen opgetreden.