
Bekijk onze praktijkvoorbeelden
Zo kun je een succesvol zeugenbedrijf verder verbeteren

Achter de specialist staat een heel multidisciplinair team ter ondersteuning
Onze vertegenwoordigers verkopen voer, maar ze doen veel meer dan dat. Ze weten alles van de varkenshouderij en daarom noemen wij ze ook specialisten. Ze fungeren als klankbord voor varkenshouders. Onze specialisten zijn ook onderdeel van focus-teams, zoals het zeugen- en biggenteam. In die teams zitten niet alleen specialisten, maar ook productmanagers en een varkensdierenarts. Bovendien kunnen ze de hulp inroepen van onze onderzoekers, of ons internationale varkensteam.
Een gestructureerde aanpak is noodzakelijk
Om op een goedlopend bedrijf zaken te verbeteren, is een gestructureerde aanpak noodzakelijk. Dat begint met een data-analyse waarbij cijfers van bijvoorbeeld Agrovision en/of PigExpert geanalyseerd worden. Daarbij wordt niet alleen naar de verbeterpunten gekeken, maar ook nadrukkelijk naar zaken die juist al goed lopen. Daarna wordt de situatie in de stal bekeken en de manier van werken. Vervolgens wordt een werkplan gemaakt met een tijdlijn om de voortgang te monitoren.
PRAKTIJKVOORBEELD
Verbetering afbigpercentage
Bij deze zeugenhouder was het afbigpercentage 86%. Op zich niet slecht, maar de ondernemer wilde beter. De specialist heeft daarom een dagje meegelopen om te kijken hoe het insemineren verliep en daarbij vielen een paar zaken op die zijn aangepast:
- Voor het insemineren werd een ouderwets pipetje vervangen door een modernere foam pipet;
- De beer bleef een behoorlijke tijd voor de zeugen staan. Dat kan ervoor zorgen dat de zeug teveel aan de beer went. Die tijd is daarom beperkt;
- Het ophangsysteem van de tube fungeerde niet goed. Het is vervangen door een systeem met veertjes, waardoor er sneller gewerkt kan worden.
De aanpassingen hebben gewerkt, want het afbigpercentage is van 86% gestegen naar 92%.