Onrust financiële markt drukt graanprijzen
Veevoerfabrikant Agrifirm meldt in de wekelijkse update dat er fundamenteel in de graanmarkt niets is veranderd en er weinig nieuws te melden is. Het koude weer in Noord-Amerika en Oost-Europa is nog niet voorbij en het al of niet uitwinteren van de wintergranen blijft de gemoederen bezighouden Tot nu toe lijkt het erop dat er voldoende sneeuw ligt om de graanplantjes te beschermen. Verder krijgen percelen graan die uitwinteren nog een tweede kans omdat er nog altijd zomergraan of in veel gevallen nog mais gezaaid kan worden.
Jongste prognoses
Goed nieuws kwam er deze week van het IGC (International Grains Council) en van de Europese Commissie. Beide instanties publiceerden in hun jongste prognose hoger graanproducties en hogere voorraden.
Voor de komende maanden zijn er geen grote veranderingen te verwachten. De winter blijft nog even aanhouden en als het voorjaar wordt en het groeiseizoen weer begint, kunnen de graannoteringen gaan reageren op de te verwachte opbrengsten van de nieuwe oogst.
Op de fysieke markt stonden de graannoteringen deze week onder druk. Voor directe levering noteerde tarwe 3 euro/ton lager, gerst 2 euro/ton lager en mais werd een euro per ton duurder. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen licht met 1 – 2 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Na een stijging op maandag daalden ook de sojanoteringen op de termijnmarkt van Chicago door de onrust op de valutabeurzen. In Brazilië is de soja oost in volle gang en in de regio Mato Grosso is al 7 procent van het areaal geoogst. De opbrengsten zijn prima wat ertoe heeft geleid dat verschillende instanties de prognose opnieuw verhoogd hebben. Het IGC publiceerde vorige week ook weer haar nieuwe Grain Market Report voor soja waarin de productie werd verhoogd en de voorraden gelijk bleven.
In Argentinië is de nodige onrust ontstaan omdat de overheid de exportheffing op soja wil verhogen van 35 naar 40 procent. Omdat ook de inflatie deze week weer flink opgelopen is, is het maar de vraag of de sojatelers bereid zijn om sojabonen te verkopen.. Op de fysieke markt stegen deze week de sojanoteringen voor directe levering met 4 euro/ton en die van raap daalden met 4 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 8 en die van raap met 1 euro/ton.
Koers euro/dollar
De valuta’s van de opkomende landen zoals Rusland, Oekraïne, India, Brazilië en Argentinië stonden deze week zwaar onder druk en dat maakt het voor deze landen eenvoudiger om te exporteren. Dit had uiteraard ook zijn invloed op de graannoteringen.
Deze week werd de euro zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 31 januari 2014 noteerde de koers 1,3537 euro/dollar tegen 1,3638 vorige week, wat 0,0101 lager is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm