Verdoven varkens met argongas diervriendelijker dan koolmonoxide

In een gezamenlijk project onder leiding van het FLI hebben wetenschappers van de Universiteit Göttingen, samen met praktijkpartners Air Liquide Deutschland GmbH en Vion GmbH, vier jaar lang onderzoek gedaan naar diervriendelijke alternatieven voor het verdoven van varkens voor de slacht, zo meld Agrar Europe.
Slachterijen maken nu gebruik van elektrische apparatuur of CO2 om varkens te verdoven aan de slachtlijn. Ook wordt CO2 door varkenshouders toegepast om te verdoven voor castratie. Vanuit dierenwelzijn is het gebruik van elektrische apparatuur diervriendelijke dan CO2 en wordt derhalve ook geadviseerd. Al heeft deze methode ook zijn nadelen. CO2 zorgt namelijk voor een onaangename prikkel en gevoel van verstikking tijdens de verdoven, wat tot stress kan leiden. Stikstofgas is diervriendelijker, maar op grote schaal lastig te gebruiken.
De FLI heeft nu conclusies getrokken uit de resultaten van het onderzoeksproject en stelt dat inerte gassen zoals argon een aanzienlijk diervriendelijker alternatief zijn voor koolstofdioxide bij het verdoven van slachtvarkens.
Minder stress reacties varkens
De inerte gasmengsels die in het project worden onderzocht, vereisen langere blootstellingstijden dan koolstofdioxide in hoge concentraties, zo verklaarde de FLI. In de introductiefase, voordat het dier zijn waarnemingsvermogen verliest, roepen ze echter aanzienlijk minder aversieve reacties op en leveren ze dus duidelijke voordelen op voor het dierenwelzijn.
Vleeskwaliteit ongewijzigd
Er werden geen relevante verschillen in vleeskwaliteit gevonden. Bovendien kan de in het project ontwikkelde begassingstechnologie worden toegepast in bestaande installaties. Uit technische testen is gebleken dat met de nieuwe begassingstechnologie zelfs in het paternostersysteem een restzuurstofgehalte van minder dan 1 procent kan worden bereikt. Er is nog steeds geen onderzoek gedaan naar dierproeven of op boerderijniveau.
1 cent per kilo vlees
De FLI schatte de verwachte meerkosten van het nieuwe systeem op 1 cent per kilo vlees. Deze ontstaan door de langere blootstellingstijd en de hogere gaskosten. Het project werd gefinancierd door het Federale Ministerie van Landbouw.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: DTI
Bron: Agrar Europe