SGP: Schaf dierrechten af
„Dan kunnen de generieke verwerkingspercentages naar beneden, heb je een rem op bedrijfsuitbreiding en kunnen de dierrechten eraf’, zei SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf maandagavond in Heerde tijdens een informatieavond van Van Westreenen adviseurs.
Mestoverschot komt van melkvee
„Uit berekeningen blijkt dat zonder dierrechten en melkquota het mestoverschot in de pluimvee- en varkenshouderij niet toe neemt, maar in de melkveehouderij wel”, beweert Dijkgraaf. „Veel melkveehouders gaan na afschaffing van het melkquotum meer koeien melken. Daarom komt de toename van het mestoverschot hier vandaan.”
Dijkgraaf is het dus niet eens met staatssecretaris Sharon Dijksma, die de dierrechten wil handhaven als stok achter de deur om mestverwerking op gang te krijgen.
Jonge boeren steunen
„Dierrechten zijn vooral nadelig voor jonge boeren, de eerste jaren na een bedrijfsovername zijn financieel lastig. Een andere mogelijkheid zou daarom kunnen zijn om jonge boeren een bepaalde periode na bedrijfsovername vrij te stellen van dierrechten.”, aldus Dijkgraaf
De SGP politicus sprak verder over de ‘verborgen agenda’ in Den Haag. Een aantal politieke partijen in Den Haag heeft geen kennis en interesse in de landbouw en wil vooral dat er minder varkens en pluimvee in Nederland worden gehouden.
Dijkgraaf is deze mening niet toebedeeld. Hij vindt dat we juist trots moeten zijn op de Nederlandse landbouw „nergens ter wereld is het dierwelzijn zo goed als in Nederland”, stelt hij. Hij pleit daarom voor het in stand houden van de Nederlandse landbouw. „Wanneer we minder dieren in Nederland gaan houden en meer elders op de wereld, verslechterd het dierwelzijn” schetst hij.
Verdienmodel sleutel
De sleutel voor een toekomstbestendige landouw is volgens Dijkgraaf het verdienmodel. Boeren verdienen een eerlijke prijs voor een eerlijk product, stelt hij. Wanneer ze meerkosten maken moeten deze vergoed worden.
De Europese mededingingsregels dienen veranderd te worden, ook noemde hij producentenorganisaties een mogelijkheid om de positie in de keten te versterken.
Meer macht bij de gemeente
Dijkgraaf vindt niet dat er allerlei regels en wetten vanuit Brussel of Den Haag moeten worden opgelegd. Wanneer een veehouder wil uitbreiden moet lokaal, door de gemeente worden bekeken of dit mogelijk is. „Om lokaal begrip te blijven houden voor de landbouw zullen er in iedere gemeenteraad mensen uit de agrarische sector moeten zitten”, stelt hij.