Sojaprijzen blijven hoog
Agrifirm meldt in haar wekelijkse update dat deze week weer het maandelijkse WASDE rapport van het Ministerie van landbouw in de VS (USDA) verschijnt. Vaak is het in de aanloop van dit rapport rustig op de internationale graanmarkten maar zeker in het begin van deze week was de internationale granenmarkt toch aardig in beweging.
Marktinfo soja en raap
Deze week lieten de sojanoteringen op de termijnmarkt van Chicago een forse stijging zien door (dreigende) droogte in Zuid Amerika en de hoge exportvolumes naar met name China. In Brazilië ligt de sojaoogst op koers en is inmiddels 5,7 procent van het totale areaal achter de planken. In Argentinië is 99,3 procent van het areaal soja ingezaaid.
Brazilië verwacht een recordoogst sojabonen wat gegarandeerd weer logistieke problemen gaat opleveren. Nu al staat vast dat China met ruim 30 miljoen ton de grootste afnemer zal zijn van Braziliaanse soja.
Onzekerheid troef dus op de sojamarkten waar het spannend is welke kant het zal op gaan. Op de fysieke markt stegen deze week zowel de sojanoteringen als de noteringen voor raap voor directe levering fors met 15 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 15 en die van raap met 10 euro/ton.
Wintergranen
In de teelgebieden van de wintergranen in de VS zijn de conditiecijfers wat verlaagd. Rusland en Oekraïne melden echter dat tussen de 90 en 95 procent van de wintergranen in een goede conditie is.
De exportvraag van tarwe en mais blijft goed en de verschepingen liggen op een hoog niveau. Oekraïne exporteerde van 1 juli t/m 17 januari 20,5 miljoen ton graan wat 34 procent meer is dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de Europese exportcijfers liegen er niet om. Afgelopen week werd er voor maar liefst 1.000.832 ton aan exportcertificaten aangevraagd waarvan ruim 870.000 ton tarwe. Europa importeerde dit seizoen ruim 9,6 miljoen ton graan waarvan 7,36 miljoen ton mais en exporteerde 26,34 miljoen ton graan waarvan ruim 19 miljoen ton tarwe.
Op de fysieke markt noteerden graannoteringen deze week een kleine plus. Voor directe levering noteerde tarwe en gerst 1 euro/ton hoger en mais werd 2 euro per ton duurder. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) stegen de noteringen voor tarwe met 1 en die voor mais met 3 euro/ton. Gerst op termijn bleef gelijk
Koers euro/dollar
Deze week werd de euro iets sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 7 februari 2014 noteerde de koers 1,3568 euro/dollar tegen 1,3537 vorige week, wat 0,0031 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm