Brief naar kabinet over afschaffing rechten
„De ontwikkeling en verduurzaming van de pluimvee- en varkenshouderij wordt in de weg gezeten door het toekomstig mestbeleid. Daarom moeten de dierrechten (productierechten) met ingang van 2015 worden geschrapt.”
„Vraag ondernemers niet om te investeren ‘in lucht’, maar vooral in mestverwerking. Dáár zit de sleutel voor een gezonde, duurzame intensieve veehouderij.”
Brief
Dat is de kern van een brief die gisteren namens de varkens- en pluimveehouderij is verstuurd naar de staatssecretarissen Wilma Mansveld (I&M) en Sharon Dijksma (EZ) en de Tweede Kamer.
De betrokken organisaties (LTO Nederland, NVV, NVP en NAJK) willen overleg met de bewindslieden en de Tweede Kamer met als doel een aanpassing van het mestbeleid.
Inspanningen niet op waarde geschat
De inspanningen van de varkens- en pluimveehouderij in de afgelopen jaren worden niet op waarde geschat, schrijven de organisaties. Ze wijzen op allerlei activiteiten om meer grip te krijgen op de productie en afzet van mineralen (fosfaat, stikstof).
Zo wordt vrijwel alle pluimveemest al verwerkt en wordt ruim 90 procent van de fosfaatproductie uit pluimveemest structureel buiten de Nederlandse landbouw afgezet. Ook zitten steeds minder mineralen in varkensvoer.
Initiatieven volop in ontwikkeling
Verder wordt met circa 80 concrete projecten werk gemaakt van mestverwerking en zijn 120 veelbelovende initiatieven in ontwikkeling. Op meerdere fronten wordt hard gewerkt om bestaande knelpunten (o.m. financiering en vergunningverlening) op te lossen.
Hiertoe wordt overleg gevoerd met partijen uit de agroketen en door een speciale werkgroep, die is opgezet door de rijksoverheid.
Geen overschrijding fosfaatplafonds
De vrees dat beide intensieve veehouderijsectoren in omvang gaan groeien is onterecht, menen de betrokken organisaties. Ze wijzen op de mineralenproductie die de afgelopen jaren niet verder is toegenomen, de nu al geldende plafonds (o.m. vanuit de EU opgelegd, maar ook door de sector zelf benoemd in het plan ‘Koersvast richting 2020’) en de verplichting om mest te verwerken.
Bij dreigende overschrijding van de fosfaatplafonds zullen zo nodig per sector passende maatregelen worden doorgevoerd, aldus de organisaties.
Gelijke behandeling voor alle sectoren
LTO, NVV, NVP en NAJK vinden dat de huidige impasse moet worden doorbroken. De verschillende veehouderijsectoren dienen op dezelfde manier te worden behandeld.
Het is aan de varkenshouderij en pluimveehouderij zelf te laten zien dat ze zonder dierrechten verder kunnen met bedrijfsontwikkeling, die in het kader van milieu en omgeving verantwoord is.