Supers in actie tegen voedselverspilling
Recent onderzoek van WUR gaf aan dat de consument per jaar 50 kilo voedsel weggooit. De consument is dus een belangrijke doelgroep als het gaat om verspilling te verminderen, aldus het CBL.
Inkoopbeleid
Het bureau vindt het belangrijk om zijn activiteiten daarop in te zetten. Daarnaast werken supermarkten er al jaren aan om hun derving zo laag mogelijk te houden. Dit gebeurt door scherper te sturen op inkoopbeleid, kritisch te kijken naar aanbiedingen op versproducten, kleinere porties aan te bieden en samen te werken met voedselbanken.
Meer aandacht
De Alliantie Verduurzaming Voedsel, waar het CBL samen met de andere partijen uit de voedselketen aan deelneemt, heeft 2014 uitgeroepen tot het Jaar tegen Voedselverspilling. Met deze actie wil het CBL de aandacht voor het thema verder vergroten.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Beeld: Fenneke Wiepkema, Ellen Meinen