Herstel graannoteringen zet door
Agrifirm geeft als reden dat er zich opnieuw een koudegolf aandient voor het Mid-West gebied. Maar ook de internationale hoge vraag naar grondstoffen is vandaag een basis om de graannoteringen te ondersteunen. Andere factoren die de markt negatief beïnvloeden zijn de aanhoudende logistieke problemen in verschillende exporterende landen en de onrust in Oekraïne kan op korte termijn een rol gaan spelen in de export van granen.
Niet structureel
Positieve berichten voor de markten zijn:
• Een toename van het tarweareaal in de wereld voor het volgend seizoen met 2,5 procent tot 224,2 miljoen hectare.
• Er is meer dan voldoende tarwe beschikbaar in de wereld.
• De conditie van het wintergranenareaal in Oekraïne en Rusland goed tot uitstekend.
Toch verwacht Agrifirm dat de opleving van de graanprijzen niet structureel is. Op de fysieke markt zijn er nog relatief veel partijen die nog granen moeten aankopen om hun verbruik tot aan de nieuwe oogst te dekken, waardoor er extra vraag in de markt komt en de prijzen wat aantrekken. Later als deze “koopgolf” weggeëbd is kunnen de prijzen weer onder druk komen. Verder beginnen de oogstverwachtingen voor de nieuwe oogst meer en meer hun invloed op de noteringen uit te oefenen.
Op de fysieke markt zagen we deze week opnieuw een stijging van de noteringen. Voor directe levering noteerde tarwe euro hoger, gerst 4 euro hoger per ton en mais werd zelf 6 euro per ton duurder. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) stegen de noteringen voor tarwe en mais met 3 euro/ton en die voor gerst met 5 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen noteerden deze week opnieuw een plus op de termijnmarkt van Chicago. De onzekerheid over de weersomstandigheden in het zuiden van Brazilië en de goede vraag naar soja zijn hier debet aan. Voor Brazilië nadert het uur van de waarheid. De infrastructuur en logistiek blijven een punt van zorg. Met de groeiende productie en groeiende exportvolumes blijft er een enorme druk bestaan op de totale logistiek. Brazilië investeert volop in de infrastructuur maar het zal nog jaren duren voordat de knelpunten opgelost zijn.
Op de fysieke markt stegen deze week de soja- en raapnoteringen voor directe levering fors . Raap blijft erg krap aan de voorkant en de noteringen voor directe levering stegen opnieuw en wel met 13 euro/ton. Voor soja voor directe levering moet meer premie betaald worden waardoor de noteringen stegen met 9 euro/ton. Voor de leveringen op termijn bleven de sojanoteringen gelijk en stegen de raapnoteringen met 5 euro/ton.
Koers euro/dollar
Voor de derde week op rij werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 21 februari 2014 noteerde de koers 1,3710 euro/dollar tegen 1,3695 vorige week, wat 0,0015 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel