Meer mestgasrisico's bij schaalvergroting
Bij het ongeval op een melkveebedrijf in Makkinga kwamen in juni vorig jaar drie mensen om het leven.
De Onderzoeksraad stelt dat als gevolg van de schaalvergroting in de rundvee- en varkenshouderij er steeds grotere stallen komen met meer dieren. Tegelijkertijd heeft de overheid de milieuvoorschriften aangescherpt, waardoor mestreservoirs moeten worden afgesloten en mest gedurende lange tijd niet mag worden uitgereden. Ook is er steeds vaker sprake van dichte vloeren.
'Onderschatting van risico's'
„Bij deze ontwikkelingen is er door de overheid en de agrarische sector zelf onvoldoende aandacht geschonken aan het beheersen van de veiligheidsrisico's van mestgassen”, schrijft de Onderzoeksraad. Daardoor doen zich in toenemende mate situaties voor waarin mensen en dieren aan gevaarlijke concentraties mestgassen worden blootgesteld, aldus de Raad, die stelt dat er daarbij sprake is van een 'onderschatting van de risico's' en een 'gebrekkig lerend vermogen'.
De gevaren van mestgassen komen ook niet aan de orde in het agrarisch onderwijs, aldus het rapport. In arbocatalogi worden de veiligheidsmaatregelen bij het werken in ruimten met mestgassen evenmin uitgewerkt.
Spuiwater
Verder baart het de onderzoeksraad zorgen dat er in toenemende mate andere stoffen aan drijfmest wordt toegevoegd, waaronder spuiwater. Ook bij het ongeval in Makkinga is er sprake geweest van een sterk verhoogd aandeel zwavel door spuiwater in de mest, waardoor er waterstofsulfide is gevormd.
Volgens de onderzoeksraad is er onvoldoende kennis in de sector over de ernst van de risico’s van mestgassen. Het is opmerkelijk dat er in de veehouderij geen overheidstoezicht is dat het ‘veilig werken’ bewaakt, aldus de Raad
Aanbevelingen
De onderzoeksraad adviseert de LTO om voor een platform te zorgen waarbij kennis wordt verzameld over de gevaren van mestgassen en veiligheidslessen trekt uit mestongevallen. Daarnaast wordt de LTO geadviseerd om samen met de agrarische scholen het onderwerp ‘veilige werken met mest’ structureel op te nemen in het lesprogramma. LTO meldt dat men aan de slag gaat met deze aanbevelingen.
Het advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dat er in de arbocatalogi voor de agrarische sector concrete veiligheidsvoorschriften rond werkzaamheden met mest worden opgenomen.