Soja opnieuw fors duurder
Dat de tarwenoteringen in Chicago daalden werd vooral veroorzaakt door het annuleren van een tarweorder door Egypte van 110.000 ton wat het sentiment versterkt dat Amerikaanse tarwe te duur is op de wereldmarkt.
In Europa was het tegenovergestelde het geval en was het vooral een week van een prima tarwe export, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
Opbrengstprognoses
Het voorjaar staat voor de deur en de eerste opbrengstprognoses voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels gepubliceerd. De prognose wordt gebaseerd op het areaal wat men verwacht vermenigvuldigd met de gemiddelde opbrengst van de laatste 5 jaar.
Uiteraard is het allemaal nogal voorbarig omdat een groot gedeelte van het graan nog gezaaid moet worden en vooralsnog niemand weet hoe ‘moeder natuur’ zich zal gedragen het komend graanseizoen maar goed het geeft al een richting aan.
301,3 miljoen ton graan
De EU verwacht een graanopbrengst van 301.3 miljoen ton wat 500.000 ton meer is dan het huidige seizoen. Het graanareaal gaat hierbij met een half procent stijgen.
Het International Grains Council (IGC) verwacht wereldwijd een uitbreiding van het areaal tarwe maar door een iets lagere opbrengst per ha komt de prognose 1,7 procent lager uit dan tarweoogst in het huidige seizoen 2012-2013.
Op de fysieke markt zagen we deze week opnieuw een stijging van de tarwenoteringen. Voor directe levering noteerde tarwe +2 euro per ton terwijl de gerst- en maïsnoteringen nauwelijks van hun plaats kwamen. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen voor tarwe 3 euro per ton en die voor maïs stegen met 1 euro per ton. De gerstnoteringen voor levering op termijn bleven gelijk.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen noteerden deze week een flinke plus op de termijnmarkt van Chicago en soja is in drie maanden niet zo duur geweest. De weersomstandigheden in Brazilië zijn verre van ideaal. In het oosten is het te droog en in het westen is er erg veel neerslag gevallen, op sommige plaatsen wel 230 mm.
Toch ligt de oogst van sojabonen aardig op schema maar de verwachting is dat deze weersomstandigheden toch een nadelige invloed hebben op de opbrengst. In Argentinië verwacht men een iets kleiner areaal soja dan de schatting van januari.
Wat er de komende weken en maanden gaat gebeuren is onzeker. Krijgt Brazilië opnieuw te maken met logistieke problemen zoals vorig jaar? Het ziet er meer en meer naar uit dat dit weer gaat gebeuren. Tegelijkertijd zijn de Argentijnse sojatelers niet happig op het verkopen van hun sojabonen door de hoge inflatie.
Stijgende sojanoteringen
Op de fysieke markt stegen deze week de sojanoteringen voor directe levering fors . Raap blijft erg krap aan de voorkant en de noteringen voor directe levering stegen opnieuw en wel met 3 euro per ton. Soja voor directe levering steeg met 14 euro per ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 5 euro per ton en daalden de raapnoteringen licht met 2 euro per ton.
Koers euro/dollar
Voor de vierde week op rij werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 28 februari 2014 noteerde de koers 1,3794 euro/dollar tegen 1,3710 vorige week, wat 0,0084 hoger is.