Dijksma gaat mestfraude aanpakken
Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat mestfraude aanpakken. Dat blijkt uit een brief van Dijksma aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de extra maatregelen is berichtgeving waarin Cumela en LTO beweren dat veertig procent van de mest zwart is.
Dijksma wil strengere regels invoeren rondom het vervoer van vaste mest. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- De AGR/GPS apparatuur mag niet meer los meegenomen worden, maar moet bevestigd zijn aan het transportmiddel (aan de oplegger of de container waar de mest in zit). Ook moet het laad- en lossignaal automatisch worden afgegeven, waar dat nu nog handmatig gebeurt.
- Onafhankelijke monsterneming wordt verplicht voor alle transport van vaste mest. Alleen medewerkers van geaccrediteerde laboratoria mogen straks monsters nemen. Intermediairs, zoals mesthandelaren mogen dit straks niet meer doen. De NVWA houdt toezicht op de laboratoria. Waar in de toekomst kan worden aangetoond dat bepaalde categorieën van mesttransporten plaatsvinden binnen de kaders van privaatgeborgde kwaliteitssystemen of daar waar het risico van afzet van vaste mest te verwaarlozen is, wil Dijksma in overleg met de sector bezien of dat een alternatief kan zijn voor verplichte monstername door geaccrediteerde laboratoria. Hierbij denkt Dijksma bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van transport van pluimveemest.
Dijksma onderzoekt ook de mogelijkheden voor het invoeren van een verplichte stikstofadministratie, naast de bestaande fosfaatadministratie.
Complex
De uitvoering en handhaving van de mestregelgeving is volgens Dijksma complex, vooral vanwege het grote aantal uitzonderingsclausules dat in de loop van de tijd in de regelgeving is opgenomen.
Klik hier voor de brief ‘aanpak fraude met mestregelgeving’ van Dijksma aan de Tweede Kamer.