Nederland voorop in dierwelzijn
Dat betoogde onderzoeker Hans Spoolder van Wageningen UR op een bijeenkomst ‘Gluren bij de buren’ op Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Spoolder baseert zijn bevindingen op verschillende onderzoeken van het Wageningen Centre for Animal Welfare and Adaptation (CAWA) en Animal Welfare Research in an Enlarged Europe (AWARE) en het onderzoeksproject Socio Economic aspects of farm animal Welfare (EconWelfare).
Samenwerken
De onderzoeker geeft ook aan dat de overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in Nederland meer met elkaar samenwerken dan andere landen. Deze samenwerking heeft als doel om tot een goede harmonie te komen tussen de economische aspecten en het verbeteren van dierwelzijn.
„Al polderend kom je verder”, aldus Spoolder. Hij geeft aan dat dit ook kan doorslaan: „In Oost Europa is er nauwelijks overleg tussen de verschillende belanghebbenden, maar in Noordwest-Europa knuffelen we elkaar soms bijna dood”.
Marktconcepten
Robert Hoste van LEI Wageningen UR ging tijdens de bijeenkomst in op de invloed van dierwelzijn op de wereldhandel. Zijn bevinding is dat dierenwelzijn binnen de wereldhandelsorganisatie WTO geen thema is. Wel zegt hij dat landen onderling nog erg verschillen over de invulling hiervan.
Hoste vindt het beter dat dierwelzijn meer aandacht krijgt vanuit marktconcepten die dierwelzijn stimuleren. Bij overheidsbemoeienis is de veehouder vaak de zwakste schakel, en betaalt die de rekening.